Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

О конференцији

Град Нови Сад, Европска престоница културе за 2021. годину, је на почетку реализације свог највећег пројекта – обнове некадашње фабрике на обали Дунава у нову намену креативног дистрикта. Некадашња фабрика металних производа “Петар Драпшин”,  која је радила у периоду од 1922 до краја 1960-их година, је простор изузетних потенцијала. Некадашња фабрика, локално позната као „Кинеска четврт“, простире се на готово 3 ха. Објекти и простори, у власништву Града Новог Сада, иако запуштени, до пре годину дана били су претежно намењени складиштима и малим радионицама.

Веома мала, али значајна заједница уметника чини Кинеску четврт потенцијалним средиштем савременог културног, уметничког и креативног стваралаштва.

У оквиру пројекта ”Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Кинеска четврт је замишљена као новосадски креативни центар, са омладинским стваралаштвом у његовом средишту. У том циљу, у процесу је обнова и надоградња једног објекта који ће бити Креативна станица „Омладински центар“.

Како смо на почетку физичке обнове објеката и скорашњег почетка увођења савремене инфраструктуре, време је да разговарамо о могућностима за сигуран и одржив живот новосадског културног дистрикта “ Кинеска”.

Конференција Креативни дистрикт Кинеска, одржаће се од 23 – 25.10 у простору Историјског Архива Новог Сада. Конференција ће окупити релевантне говорнике у области организације и менаџмента креативних дистрикта из света, региона и Србије, са фокусом на примере добре праксе из градова сличних Новом Саду. Говорници и учесници биће научни истраживачи, менаџери у култури,  организације и појединци који се баве осмишљавањем или деловањем у култури у ширем смислу, представници Града и градских управа и уметници који већ стварају у простору Кинеске Четврти.

 У три дана конференције, кроз представљање примера и искустава са фокусом на Европу и Европске престонице културе, разговараће се и размењивати искуства о просторним, имовинско – правним, структуралним и креативним аспектима управљања Кинеском четврти,  као важном чворишту за подршку културном стваралаштву и развоју креативних индустрија Новог Сада.

Циљ конференције је дефинисање оквира стваралачког деловања и проналажења најбоље примењивог модела менаџмента Креативног дистрикта „Кинеска“ као почетка дефинисања смерница за израду градског докумената за управљање истим.

Организатор конференције је Фондација „Нови Сад ЕПК 2021“ у оквиру свог програма „Генеза“, а конференција  је и део свечаног отварања другог од четири нова простора – културне станице НС-а, некадашње фабрике свиле претворене у Културни центар Свилара.

 

Први дан конференције је посвећен приказу концептa хибридног простора намењеног креативним индустријама, култури и уметности, односно бенефитима које локална заједница и град у целини  може да има. Такође, ова тема ће бити функционално и просторно контекстуализована на нивоу Новог Сада, као Eвропске престонице културе 2021. године. У уводном делу, биће представљена Кинеска четврт – будући креативни дистрикт Новог Сада. У другом делу, биће представљени успешни примери креативних простора из Србије и региона, како би се кроз постојећу праксу дефинисао будући оквир функционисања Кинеске четврти

Други дан конференције биће посвећен управљању и механизмима које треба утврдити и примењивати како би се обезбедио квалитетан, одржив и дугорочан развој креативног дистрикта. Након уводног предавања, биће представљени примери из праксе, из региона средње Европе, како би се на већ дефинисаним и у пракси опробаним моделима, започело размишљање о развоју модела за управљање Креативним дистриктом „Kинеска“ у Новом Саду.

Трећи дан конференције биће посвећен искључиво округлом столу са кључним актерима будућег креативног дистрикта: представницима Фондације „Нови сад 2021 – Европска престоница културе“, представницима градских управа за имовину и културу, уметницима из Кинеске четврти, правници и други стејкхолдери од значаја. Поред учесника округлог стола, у публици би били представници разноврсних креативних индустрија, културних и уметничких делатности из Новог Сада који би помогли да се дефинише оквир функција и основне смернице будућег менаџмента дистрикта.

Након конференције, добијени инпути ће се обрађивати и припремати у циљу коначног доношења градског акта којим ће се уредити руковођење Новосадским креативним дистриктом „Кинеска“.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.