Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

О платформи

ЗАШТО? 

Мотив: Имајући у виду да је Нови Сад место сусрета различитих култура и да у њему живе, раде и комуницирају припадници 26 националних заједница, те да он слови за град толеранције у којем се различитост увек посматрала као предност, Фондација Нови Сад 2021 је у 2017. години покренула платформу ПЛУС како би управо ова одлика Новог Сада послужила за промовисање суштинских европских вредности, што је у складу са уверењем исказаним у Апликационој књизи у оквиру тематског Моста Дуга да је различитост наша снага. 

 

ШТА?

Мисија: Креирање пројектне платформе ПЛУС, у складу тим, има за циљ да допринесе афирмисању политике културне разноликости на територији града Новог Сада и Зоне 021. Конкретно, платформа предвиђа низ програмско-пројектних активности које би биле усмерене промовисању верске, културне и националне толеранције, културних вредности, 

културних идентитета и садржаја својствених различитим националним заједницама, које на територији Војводине и Новог Сада живе, раде и стварају. Један од циљева пројектовања ове програмске платформе је и преиспитивање позиције „мањине“ у савременим социо-културним околностима.  

 

КАДА? 

Новембар месец. 

 

KAKO? 

Програмски концепт: 

  • Mултикултурни карактер
  • Афирмација различитих културних идентитета и вредности културног диверзитета

 

Носећи пројекат: 

 

Synergy#WTF

Фестивал на једном месту окупља професионалне позоришне уметнике који,у срединама у којима живе, стварају на језицима националних заједница којима припадају. На фестивалу учествују професионалне позоришне трупе и позоришта који су аутентичан уметнички израз мањинских језичких заједница у земљама у којима живе (ван својих матица). Основа за избор је европска карта мањинских језика.  

 

 

Остали пројекти

Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима

Циљ Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима је унапређење информисања мањинских заједница и интеркултурног дијалога између медија мањинских заједница Европе, локалних и националних медија кроз присутност садржаја 

мањинских медија у локалним и националним медијима, као и размена најбољих пракси на подручју издаваштва у току дигитализације и постојећих демографских друштвених промена, са посебним фокусом на могућности развоја града Новог Сада као 

европске престонице културе 2021. године и допринос мањинских и локалних медија кохезији друштва.

 

Мултимедијална платформа савремене женске уметности, терорије и активизма К.А.Т.

Идеја платформе: стварање простора за презентацију свих видова актуелног женског стваралаштва и доприноса оживљавању женске сцене. Активном разменом те међусобним упознавањем и повезивањем уметница, теоретичарки и активисткиња поново би се оживела узазајмна сарадња и могућности заједничког деловања које су тренутно готово замрлe.

 

Новосадски џез фестивал

Овај фестивал има дугу и богату традицију и Фондација га подржава кроз пројекат из Апликационе књиге Братски џез оркестри Европе у оквиру којег је 2017. године организован ЕПК дан и наступ џез бендова из подунавских градова – европских престоница културе, а 2018. године кроз наступ Џамбо биг бенда (радиотелевизијских бинг бендова из Љубљане, Загреба и Београда), као и кроз резиденцијални програм едукација радионичарског типа са гостујућим џез музичарима из Пољске и Мађарске. Оваквим концептом подстиче се и оживљава међународна сарадња између локалних и европских културних организација и/или уметника и тиме доприноси промовисању политике културне разноликости града.

 

 

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.