Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/10/2017
Od volonterskog servisa do Omladinskog centra
06/10/2017

Od volonterskog servisa do Omladinskog centra

 

                            Novi Sad, 6.oktobar 2017.

 

Na konferenciji za medije održanoj 6.oktobra, predstavljen je model Novosadskog volonterskog servisaprojekta koji treba da omogući sprovođenje kvalitetnog, održivog i organizovanog rada sa volonterima i volonterkama u Novom Sadu.  Istaknute su i faze realizacije projekta, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte. Značaj omladinskog volonterizma, kao i uključivanje  mladih u programe koji će se realizovati do 2019. godine, kada će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope, pokrenuli su inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021“ da Omladinski centar bude prvi objekat koji će se graditi u budućem Youth Creative Polis-u.

 

Saradnja “Omladinske prestonice Evrope- Opens 2019” i Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” građena je na poverenju, kroz zajedničku inicijativu, idući ka istovetnom cilju- kreiranju modela za održivost Novosadskog volonterskog servisa, koji će kao platforma služiti svim građanima Novog Sada.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2021 ” izrazio je podršku akciji udruženja Čepom do osmeha , koja je kroz saradnju sa Evropskim prestonicama i uključivanje dobronamernih Novosađana, ujedinila nekoliko „delova mozaika“ u jedinstven novosadski mozaik, koji doseže veličine Ginisa. Milenković je dodao da je ova akcija “prvi korak ka kreiranju modela volonterskog servisa, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte“. Sledeći zajednički poduhvat dveju prestonica, biće zajednička akcija čišćenja devastiranog kompleksa „Petar Drapšin“ na koju Milenković poziva sve sugrađane da se priključe. Pored toga, ističući važnost participacije mladih u svim programima koji predstoje Evropskim prestonicama, kao i značaj primene nameni objekata za potrebe mladih, Milenković je saopštio da je „Omladinski centar prvi objekat koji će se graditi u budućem Youth Creative Polis-u, do 2019. godine, kada će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope“. Ističući da je volontiranje osnovna potka društva, oko koga se grade i razvijaju osnovne ljudske i univerzalne vrednosti poput solidarnosti, humanosti, tolerancije, zalaganja za mir, slobodu, pravednost i sigurnost ljudi; da pomaže u uklanjanju predrasuda, rušenju stereotipa i različitih barijera među ljudima, mladima i starima Milenković je još jednom naglasio da je Fondacija Novi Sad 2021 ponosna na ostvarenu saradnju kroz ovaj projekat.

Dejana Baltes, koordinator volontera Opens-a, prisutne je podsetila da se volontiranje u našoj zemlji susreće sa problemima kao što su: neodgovarajući rad sa volonterima, njihovo stihijsko angažovanje, bez precizno definisanih volonterskih pozicija i programa, nedostatak odgovarajuće podrške u njihovom radu, nesklad između želja i interesovanja volontera i trenutno dostupnih aktivnosti. Ističući značaj kreiranja modela lokalnog volonterskog servisa koji je iniciran saradnjom dve evropske prestonice na projektu, Baltes je naglasila da se pokretanjem Novosadskog volonterskog servisa ide u pravcu rešavanja ovih izazova i predstavila koordinatora predstojećih aktivnosti – Vojislava Prkosovačkog.

Novi koordinator je servis opisao kao mogućnost otvaranja trajne saradnje između volontera i organizacija/institucija kojima je potrebna volonterska podrška, pojasnio faze realizacije projekta i najavio prve korake:  krajem oktobra biće održano pet okruglih stolova sa ciljem predstavljanja modela servisa i prikupljanja sugestija od strane volontera i organizatora volontiranja – institucija, udruženja i ustanova koje se bave različitim segmentima društva. “Izuzetno nam je važan participativan proces, učešće svih aktera koji se bave volontiranjem, jer takav pristup daje elemente održivosti projekta“ istakao je Prkosovački i dodao da je ovo prilika i da se stručna javnost uključi u kreiranje modela servisa. Prikupljene sugestije i finalni izgled modela Novosadskog volonterskog servisa biće predstavljeni na konferenciji za medije koja će biti održana povodom 5. decembra, međunarodnog Dana volontera, proglašenom od strane Ujedinjenih Nacija 1985. godine. 

Rezlutate projekta Mozaik za Ginisa predstavila je Vanja Petković  iz organizacije Čepom do osmeha. U brojkama to izgleda ovako: broj volontera više od 300, broj čepova 900.000, veličina mozaika 621m2. Petković je pomenula i da su tokom realizacije događaja ispunjene sve propozicije koje su zahtevane za zvaničnu verifikaciju rekorda od strane komisije Ginisove knjige rekorda. Ovo bi i zvanično trebalo da bude potvrđeno za 6 meseci koliko je rok komisije za dostavljanje rezultata. 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.