Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
померање године титуле

Објављено:

20/03/2018
ОДГОВОР Фондације на текст VOICE
20/03/2018

Гласила која су креирала и пренела нетачне написе о раду Фондације „Нови Сад 2021“ 11.3.2018. : VOICE, Виралне, Пало, Маглочистач, Бета, Нови магазин, Аутономија и Крстарица, до данашњег дана нису објавила одговор Фондације на својим порталима, иако их на то обавезује Закон о јавном информисању и медијима. Како смо грађанима дужни одговор поводом ових дешавања, заинтересовани га могу прочитати у наставку. 

 

Фондација Нови Сад 2021: Кампер, а не комби, плаћен 12.000, а не 40.000 евра!

Поводом чињенично крајње неистинитог и непотпуног писања невладине организације „Војвођански истраживачко-аналитички центар“, у тексту под насловом „Фондација Нови Сад 2021: За комби стар 22 године – близу 40.000 евра!?“, чији је врло јасан и искључиви циљ да са свесно изнесеним неистинама у таблоидном маниру дискредитује рад Фондације, желимо да јавности пружимо тачну и пуну информацију.

Прве две, али и основне, неистине налазе се већ у самом наслову. Нити се ради о набавци комбија, нити је износ од 40.000 евра тачан. Ради се о набавци кампер возила „Фиат Мобилветта Скиппер“, праве покретне куће на точковима, која је ближа аутобусу по димензијама, а садржи кухињу, тоалет и пуно више опреме од путничких комбија и аутобуса.

Друга неистина је везана за цену којом је ово возило плаћено, а она износи 12.000 хиљада евра нето, што је његова тржишна цена која се лако може проверити на релевантним порталима за продају половних возила. Мотор возила је притом комплетно ремонтован, урађени су и неопходни лимарски радови, и ти трошкови су већ урачунати у ову цену, тако да је цена по којој је кампер набављен практично испод тржишне цене, а не неколико пута већи како се неистинито наводи у датом тексту. Даље, возило долази уз гаранцију од 24 месеца, на мотор, лимарију и дугу листу електро-техничких радова. И то су у овом тренутку једина утрошена средства из ове набавке вођене добрим домаћинским приступом, са куповином нижом од просечне цене на тржишту половних возила.

Имајући у виду да је Кампер возило кључан део реализације пројекта „Караван културе“, и да треба да представља прави покретни културни центар, који у себи садржи могућности да буде покретни биоскоп, бина за позоришне представе, музичке концерте и друге покретне манифестације, уз њега се набавља и техничка опрема неопходна да се наведени програм реализује у укупном процењеном износу од око 21.000 евра, која се такође набавља по тржишним и веома лако проверљивим ценама.

Тако се ово возило опрема са посебно осмишљеном и расклопивом соларном електраном са панелима која може да складишти високих 2.000W уз конвертер од 5.000W, а чија процењена цена са трошковима набавке, израде монтажно-демонтажног система на крову возила, те укупне електротехничке инсталације је максимално процењен на 10.000 евра у динарској противвредности. Поред што је овакав приступ исправан због животне средине и у складу са захтевима Европске комисије, он је и веома штедљив јер своју цену скоро у целости отплаћује већ после првих годину дана кроз уштеду на гориву неопходном за рад неког већег и знатно тежег бензинског агрегата. У случају недовољне соларне енергије набавка укључује и агрегат снаге 5.000W са електронском контролом по цени од око 1.500 евра.

Сва ова електрична снага биће коришћена за остатак техничке опреме која се набавља у оквиру дате јавне набавке. Ова опрема подразумева професионална појачала и разгласне звучнике велике снаге уз „sub-woofer“ од чак 1.000W. Вредност оваквог, новог разгласа са пратећом каблажом, сталцима и трошком инсталације процењена је на 3.600 евра, док су пратећи студијски монитори за тонског реализатора процењени на 300 евра уз квалитетне студијске слушалице од највише 100 евра. Дигитална миксета са најмање 10 канала биће набављена за око 400 евра, а са њом и дигитални уређаји за репродукцију звука процењени на око 300 евра, уз пет бежичних дигиталних микрофона у вредности од 2800 евра, односно 560 евра по комаду. У трошкове ове набавке улази и сценска расвета у износу не већем од 500 евра, те укупан мобилни намештај за учеснике и публику у збирној вредности не већој од 700 евра. Уз возило иде и низ пратеће опреме као што гуме, уградња покретне тенде, канистери за гориво, потрошни електро-технички и други материјал који у збиру не би требало да премаше процењених до 1.000 евра. Са изузетком реновираног кампера, сва опрема је и нова, а цене су без ПДВ-а, док је комплетан „Караван културе“ са свим радовима, под гаранцијом, како произвођача опреме, тако и добављача који врши радове опремања возила. И кампер и два додатна опрема остаће у трајном власништву Фондације која ће је по истеку пројекта „Караван културе“ донирати културним установама Новом Сада.

Овом јавном набавком, према прорачунима и истраживањем цена на тржишту, процењена уштеда је око трећине од укупних средстава, чиме је цела набавка пример рационалног одношења према буџету, а не нека фантомска проневера каквом се покушава тендециозно представити.

Позивамо све грађане и независну стручну јавност да истражи цене наведене опреме и возила на интернету како би и сама дошла до свог, јасног и недвосмисленог закључка. Овом прликом апелујемо на медије који су пренели претходну вест, да и ово реаговање пренесу у целости како би целокупна јавност добила тачне и потпуне информације.

Овакво опремљено кампер возило биће коришћено у циљу ефикаснијег управљања и реализације пројекта Караван културе, који се налази и у Апликационој књизи (енг. Bid book), са којом је Нови Сад и освојио титулу Европске престонице културе. „Караван културе“ је већ проверена платформа која се на различите начине имплементирала у неколико европских престоница културе, али и у разним европским градовима са концептом такозване “Art Truck” платформе. На овом пројекту радио је стручњак за промоцију културе међународни експерт Крис Потирон који је ове пројекте осмишљавао и за друге успешне престонице културе, Кошице 2013. и Плзењ 2015. године.

Кампер је замишљен као мобилна културна станица којом би се активности Европске престонице културе приближиле грађанима, на местима широм Новог Сада, у приградским насељима у тзв. Зони 021, док би, истовремено, био један од канала промоције Новог Сада у градовима широм Србије и у иностранству.

 

Фондација Нови Сад 2021: Кампер, а не комби, плаћен 12.000, а не 40.000 евра!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.