Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/08/2017
Одржана још једна јавна расправа о Кинеској четврти, будућем креативном центру Новог Сада
30/08/2017

У простору Студентског културног центра „Фабрика“, на иницијативу Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, данас је пред многобројном публиком, одржан још један „Диван“ о будућем развоју простора некадашње фабрике „Петар Драпшин“. У „Диван“ су учествовали закупци пословног простора, грађани и стручна јавност, представници Града Новог Сада и Фондације, а расправљало се на тему ШТА треба да испуни овај простор како би се он трансформисао у нови културно-креативни центар до 2021. године, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Директор Фондације Немања Миленковић истакао је да се фазно, демократским и транспарентним процесом одлучивања, уз пуну партиципативност, дошло  до низа веома важних закључака, а пре свега да простор тзв. Кинеске четврти треба да сачува своју аутентичност и наслеђе које носи.

– Планом детаљне регулације дефинисали смо и ограничили изглед и намену простора, те самим тим искључили комерцијално-трговинске, стамбене и магацинске објекте. Дефинисали смо оквир који том простору дају културно-креативне индустрије као и минимум заједничких интереса са занатлијама и закључили да су садашњи корисници овог простора добродошли да заједно граде будућност кроз суживот са креативним сектором, кроз стваралаштво или помоћ истом – додао је Миленковић.

На крају „Диванa“ изнет је и предлог да се формира Комисија (радно тело) за управљање простором и пројектом Youth Creative Polis, коју ће чинити по један представник Фондације „Нови Сад 2021“, ОПЕНС, надлежних градских управа и радне групе за капитална улагања и инфраструктуру, затим, представници занатлија који обављају своју делатност у овој четврти, и уметника одн. њихових струковних удружења. На тај начин, уз рад Комисије, доћи ћемо и до механизама креирања функционалног и архитектонског решења. Фондација ће ове закључке изнети и стручној јавности на Форму за културу 31. 8. 2017. године, која ће се такође изјаснити по овим питањима, и дати своју оцену и предлоге.

 

 

 

Још једном подсећамо да је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ покренула расправе на тему реконструкције простора тзв. Кинеске четврти, као део дугорочног процеса трансформације града Новог Сада. Такође смо реализовали бројна истраживања која су резултирала тиме да највећи проценат анкетираних грађана, стручне јавности, као и самих закупаца простора у тзв. Кинеској четврти, свестан безбедносних, визуелних и функционалних недостатака овог дела Града, те да је већина сагласна да је реконструкција неопходна и пожељна, у смислу дефинисања намене и изградње туристичких и културно-креативних потенцијала града.

Поносни што смо дијалогом изнедрили низ веома конкретних закључака и решења око изузетно важног питања за развој нашег Града и стратешког развоја културе, позивамо све заинтересоване да нам се придруже на следећем „Диванa“, који је заказан за 5. 9. 2017. године, на коме ћемо расправљати на тему финансирања капиталних и инфраструктурних промена предвиђених пројектом Youth Creative Polis.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.