Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/07/2014
Нови Сад добио отворену подршку за кандидатуру за ЕПК
03/07/2014

Трећи годишњи форум Дунавске стратегије под називом „Растемо заједно – за просперитетан и инклузиван регион Дунава“ одржан је у Бечу 26. и 27. јуна, а представници Новог Сада су се из Аустрије вратили са вестима о отвореној и једнодушној подршци за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, од стране највиших званичника ЕУ, домаћина и учесника Конференције. На иницијативу новосадске Асоцијације Везирац 1716, основане пре две године од стране Аустријске, Турске и Мађарске амбасаде у Србији, под слоганом „Дунав је највећи мост који повезује пријатеље”, у Бечу је, на самој Конференцији Дунавске стратегије одржана велика промоција иницијативе да се град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године.

Представници Новог Сада на Конференцији су били Миодраг Милошевић, заменик шефа кабинета градоначелника Новог Сада, др Андреј Фајгељ, председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године и Петар Мудри, председник Асоцијације Везирац 1716. Подршку Новом Саду дали су лично министар спољних послова Републике Аустрије Себастијан Курц, високи комесар Европске Уније за политичке послове Јоханес Хан, градоначелник Беча др Михаел Хојпл, као и градоначелници Улма, Братиславе, Будимпеште, Букурешта, Софије и других градова Дунавске регије.

– У Бечу смо заиста добили веома значајну подршку за нашу кандидатуру од највиших званичника ЕУ, Аустрије која је била домаћин Конференције, као и свих градова Дунавског региона. Сада све зависи од нас и сигуран сам да ће градске власти умети да искористе ову велику шансу која нам се пружа. Мислим да не треба посебно наглашавати колико користи изабрани град има када понесе ову ласкаву титулу. Довољан је пример Софије која је изабрана за Европску престоницу културе 2019. године и која је решила проблем изградње метроа у који су инкорпорирана археолошка налазишта испод града, изјавио је по повратку из Беча Петар Мудри. Др Андреј Фајгељ је од почетка свог мандата председника Организационог одбора ЕПК инсистирао на удруживању свих нивоа власти, као и на удруживању свих институција културе, невладиног сектора и самих грађана у залагању за добијање кандидатуре за Нови Сад за 2021. годину.

– Ово је превелики пројекат да би га спровео било ко понаособ. Можемо успети само сви заједно. Иницијатива Асоцијације Везирац 1716 на Конференцији у Бечу је пример како удружења грађана могу да се укључе и допринесу да заједничким снагама добијемо титулу Европске престонице културе. Ми настављамо да радимо, и већ од сутра у Улму, на Дунавском фестивалу представљамо у централном павиљону културу Новог Сада. На том заједничком пројекту смо такође окупили бројне партнере, од Матице српске преко Музеја града Новог Сада и Музеја Војводине, до новосадских фестивала, рекао је др Фајгељ истичући да је видљиво да протеклих неколико месеци расте подршка званичника који препознају потенцијале Новог Сада.

На овогодишњој Конференцији о Дунавској стратегији, коју су заједнички организовали Европска комисија, Влада Републике Аустрије и Град Беч, разговарало се о стању у региону и могућностима за даљи развој, развоју људских потенцијала, интеграцији земаља у региону, те унапређењу туризма и заштите животне средине.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.