Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/11/2014
Округли сто у Осијеку
10/11/2014

Грац и Линц – позитивна искуства која треба да следе Нови Сад и Осијек

1614172_10152315644828414_4094966772201162041_oЧланови стручног тима при Организационом одбору за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године, предвођени заменицом председника Одбора Душанком Манић, присуствовали су у суботу, 8. новембра, округлом столу под називом „Прилика: Европска престоница културе; Искуства из Граца и Линца“.

Округли сто је одржан у просторијама Хрватског народног позоришта, а у склопу манифестације Аустријски дани културе, која се одржава традиционално у Осијеку, у организацији Аустријског културног форума и града Осијека. Ово је била и прилика да се јавности представе напори и планова Осијека, као једног од хрватских кандидата за Европску престоницу културе 2020. године, али и пренесу позитивна искуства из Граца и Линца, аустријских градова, који су били носиоци ове престижне титуле.

Овом приликом, јавности су се обратили Макс Ауфишер, сарадник за културу Граца и Симон Лехнер, представник Линца. Они су представили предности и резултате добијања титуле Европске престонице културе и укратко изложили њихову стратегију и планове, али и упозорили на изазове и потешкоће са којима су се сусретали. Сви присутни су истакли значај овог пројекта, у смислу подстицања одрживог културног развоја и утицаја који има на културни раст и развој и едукацију нове културне публике.

Присутнима се обратио и заменик градоначелника Осијека Владимир Хам који је посебно истакао значај сарадње између Осијека и Новог Сада, као једног од главних адута тога града за добијање титуле Европске престонице културе. У разговору са члановима новосадског тима, он је изразио уверење да и Нови Сад и Осијек поседују значајан потенцијал да постану центар европске културне сцене, поготово имајући у виду мултикултуралност, мултијезичност и мултиконфесионалност као једно од главних обележја ове две средине. Договорена је међусобна подршка, сарадња и заједничко деловање у циљу добијања престижне титуле Европске престонице културе.

У том смислу, најављена је и посета заменика градоначелника Хама Новом Саду у ближој перспективи, у којој ће бити настављени преговори и сасвим извесно бити продубљена сарадња између ова два града, не само у поступку кандидатуре за Европску престоницу културе, него и при реализацији других заједничких културних програма и пројеката у будућности.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.