Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/06/2015
Осијек ушао у ужи круг!
03/06/2015

2015_04_14_epk_logo_490_2Град Осијек, званични партнер кандидатуре града Новог Сада, ушао је у најужи круг кандидата за Европску престоницу културе 2020. године! Своје пријаве за ову титулу, коју ће 2020. године по први пут понети и један град из Републике Хрватске, поднело је чак девет градова: Ђаково, Дубровник, Осијек, Пула, Ријека, Вараждин, Загреб, Задар и Сплит. Све примљене апликационе формуларе у предселекционој фази, разматрао је панел стручњака састављен од 12 чланова изабраних од стране Министарства културе Хрватске (2) и различитих тела и институција Европске уније (10). Независни експертски тим је, након проучавања апликација и усменог образлагања, које је, по општој оцени, прошло изузето успешно за наше партнере из Осијека, одредио имена четири града који су прошли у финалну фазу селекције, а то су: Осијек, Пула, Дубровник и Ријека. Одлука је донесена након тродневног састанка панела, који је одржан претходне недеље у Загребу. Сада следе напорне деветомесечне припреме изабраних градова и допуне апликационих формулара, након чега ће панел независних експерата средином наредне године донети коначну одлуку о томе ко ће бити хрватска европска престоница културе за 2020. годину.

Сам улазак у наредни круг селекција пружа огромне могућности и може резултирати значајном културном, економском и социјалном користи. Због тога упућујемо најискреније честитке тиму Осијек 2020 и желимо много среће у финалној фази селекције!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.