Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/10/2018
Отварање културне станице Свилара
19/10/2018

Програмом „24 сата Свилара“ 23. октобра у 20.21 сат започеће живот нове културне станице Свилара у Алмашком крају, у реконструисаном простору некадашње фабрике за бојење свиле, једном од најстаријих објеката индустријског наслеђа у Новом Саду.

Програм званично почиње симболичном светлосном инсталацијом „Smoking Chimney”, а затим ће наступити „Frame Orchestra“, ауторски бенд који предводи Лазар Новков. Током музичког програма, присутни ће имати прилику да посете „14/24 у Свилари“. Ова изложба представиће радове 14 сликара из целог света које је одабрала наша позната сликарка Гала Чаки. У Великој хали Свиларе ови сликари изузетних биографија, светски признати уметници, представиће се и на тај начин „укрстити“ своје светове и креативне изразе. У друштвеном центру Свиларе аустријски уметник Герхард Флекач представиће инсталације кроз које уметник на различите начине истражује свилу, смештајући је контекстуално у објекат бивше фабрике за бојење свиле. Иначе, Флекач борави у Новом Саду у оквиру програма „Уметници у гостима“ – резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ чији је циљ подстицање мобилности уметника и актера у културним и креативним индустријама. Изложбе ће водити кустоси из Галерије Матице српске.

Програм „24 сата Свилара“ наставиће се и следећег дана, 24. октобра када ће бити организована три вођења кроз изложбе у културној станици Свилара, и то у терминима од 12, 16 и 20 часова.

Свилара је друга културна станица која ће у току 2018. године почети са радом у Новом Саду у циљу децентрализације културних садржаја и укључивања локалне активистичке и уметничке сцене, као и давања подршке раду удружењу „Алмашани“ и оближњој Академији уметности. У овој културној станици постојаће 4 различита простора за рад – друштвени центар и кафе намењен локалним невладиним организацијама и едукативним активностима, концертна сала за различите музичко- сценске програме, студио за снимање и велики „co-working“ простор за активне организације и креативне индустрије.

Фондација „Нови Сад 2021“ која имплементира пројекат Културних станица до 2021. године, поред културних станица Еђшег и Свилара, планира да покрене још две културне станице Слана бара и Ново насеље.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.