Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/12/2022
Отварање нове културне станице у Ковиљу
13/12/2022

Мрежа културних станица, јединствени модел културе у овом делу Европе настао као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, која обухвата ревитализоване и нове културне просторе широм града и у његовој околини, богатија је за још једну културну станицу у околини Новог Сада – Културна станица Ковиљ биће отворена у четвртак, 15. децембра, у Улици Лазе Костића 113 у Ковиљу, у 12 часова.

У оквиру програма отварања биће уручена књижевна награда „Стеван Пешић”. Овогодишња добитница престижне књижевне награде је Јулиа Капорњаји, књижевница из Новог Сада, за песничку књигу „Панацеја”. Награду додељују Градска библиотека у Новом Саду и Савет Месне заједнице Ковиљ. Поред додељивања награде биће уприличен и уметнички програм у оквиру којег ће учествовати Фолклорни ансамбл „Лаза Костић” и Музичка радионица „Ковиље”.

Културна станица Ковиљ је смештена у аутентичном војвођанском окружењу, прекопута родне куће Лазе Костића, који је, поред богате историје и традиције, највећи понос овог села у околини Новог Сада. Ковиљ је најновија у низу културних станица отворених у Новом Саду и околини града, поред културних станица Свилара, Еђшег, Караван, Буковац, Млин, Руменка, Барка и Лиман.

Детаљан програм културних станица можете пронаћи на сајту kulturnestanice.rs.

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.