Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/08/2018
Мултимедијалним програмом отворен Kaлеидоскоп културе
26/08/2018

У суботу, 25. августа испред Чешког магацина 30 минута уметности означило је почетак Калеидоскопа културе уз комбинацију уметничких форми које реализује тим младих уметника вођених идејом заједничког креирања простора и програма културе. Отварање су својим наступима увеличали и једна од наших најзначајнијих пијансткиња Нада Колунџија, новосадска трупа „Тело  као инструмент” као и познати мултиинструменталиста и певач Слободан Тркуља уз несвакидашњи мапинг и уметничку светлосну пројекцију.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић  истиче да је овај пројекат покренут да би био један од легата.

„Поред тога што желимо да ту највишу амплитуду прикажемо 2021. године, овај пројекат са још јачим, програмским и уметничким заједничким наступањем са свим организацијама и уметницима, треба заправо да настави да живи и после 2021. године. Ово је само пет недеља када је он највидљивијии. Поента је да људи, а то су грађани, организације, публика и уметници заједно креирају своју културу, културу Новог Сада. Сви они су део невиђивог процеса који се остварује кроз различите програме. Тако Калеидоскоп функционише. То није само однос у ком сте ви публика или креатор, него сте ви и креатор и публика и актер. Људи су ти који чине мост да се ти програми и процеси заиста десе”.

Слободан Тркуља каже да је поласкан што је имао прилику да наступи на отварању пројекта оволиких размера.

„Ово је јединствена прилика да Нови Сад покаже то своје лице Европске престонице културе на један другачији начин. Српска Атина није имала до сад овакав један пројекат. Оно што је значајно јесте да ћемо сви имати прилику да у следећих 40 дана видимо, доживимо и будемо инспирисани  визијом и уметношћу разних ствараоца. Част ми је што сам имао прилику да будем део Калеидоскопа ”.

Ана Врбашки и Марко Дињашки / Тело као инструмент слажу се са Тркуљом када кажу да је Нови Сад створен за овакав пројекат: „Калеидоскоп слави разноврсност новосадске културне сцене. Колико смо, ипак, у основи исти, илустровали смо вечерашњим наступом.”

Без обзира што је Нови Сад освежила киша у суботњој ноћи, мултимедијални перформанс је одржан и на одушевљење присутних симболично означио почетак приче Калеидоскопа културе који ће до краја септембра представити више од 400 културних програма у Новом Саду.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.