Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/06/2021
Отворен конкурс из области издаваштва и преводилаштва и позив за укључивање у званични програм 2022. године
07/06/2021

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ отворила је јавни конкурс из области издаваштва и преводилаштва и јавни позив за укључивање у званични програм 2022. године. Рок за подношење пријаве и пратеће документације истиче 7. јула 2021. године.

Циљ јавног конкурса за суфинансирање пројеката у култури који представљају допринос јачању савремене новосадске културне сцене у области издаваштва и преводилаштва у 2021. години је обогаћивање књижевних програма, јачање издавачке сцене, као и обезбеђивање публикација локалних аутора у преводу, у двојезичним и антологијским издањима, који ће служити у промотивне сврхе пројекта„Нови Сад – Европска престоница културе”.

Уз то, конкурсом се унапређују књижевна и издавачка сцена и могућност кооперације на европским пројектима и доприноси видљивости локалних аутора и тема у пољу европске културе. Конкурс је намењен издавачкој и преводилачкој делатности на територији Новог Сада и „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин и Сремски Карловци). Апликанти су у обавези да се определе за једну од тематских целина, односно програмских лукова (Дочек, Друга Европа, Сеобе, Тврђава мира, Будућност Европе, Хероине, Дунавско море, Калеидоскоп културе), односно за програмски ток Визит Нови Сад.

Обезбеђени износ по гранту је максимално 800.000 динара.

Више информација о конкурсу можете пронаћи на линку.

Када је реч о о Јавном позиву за предлагање пројеката који су у складу са програмским концептом За нове мостове, у циљу додатног обогаћивања културног и уметничког програма пројекта „Нови Сад – Европска престоница“ они морају да буду реализовани на територији Града Новог Сада и „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин, Сремски Карловци), а у изузетним случајевима програм може бити реализован и у другим местима. Позив отвара могућност коришћења бренда и визуала пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” за одабране пројекте, као и укључивање програма у финалну Програмску књигу Европске престонице културе, која ће бити промовисана и представљена у међународним оквирима. Јавни позив је намењен апликантима којима није потребна додатна финансијска подршка, дакле одабрани пројекти неће бити суфинансирани.

Више информација о позиву можете пронаћи на линку.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.