Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/10/2019
Отворен Кутак за културу: Нови Сад шири културу до најудаљенијих делова града
20/10/2019

Култура ван центра града, доступна свима, нови садржаји, укључивање грађана и њихових предлога – ту идеју коју је Нови Сад као Европска престоница културе започео наставља нови Кутак за културу. Тај простор отворен је у једном од најудаљенијих делова града од самог центра – Сланој бари.

Представа и радионице за децу, плесачи из студија „Groove“ који су анимирали децу, два концерта, дискусија о новом простору, то је све обележило отварање Кутка за културу, а на Слану бару стигла је и покретна културна станица Караван.
„Локално становништво овде, нажалост, нема где да иде, а сести на аутобус и отићи до града није за сваког једноставно и кошта. Зато је ово јединствена прилика да овде буду програми који су доступни локалном становништву, које мора имати неки простор који ће осећати као њихов, на који могу да утичу“ рекла је Маријана Стевановић испред „Мале срећне колоније“ која је организовала радионицу за децу на отварању Кутка. У оквиру „Мале срећне колоније“ Маријана већ дуго ради са ромском децом и истиче колико је важно да се њима приближе културни садржаји.

Са њом је сагласна и Весна Цветановић једна од организатора Фестивала ромске културе и активизма Ф.Р.К.А. који је реализован пети пут за редом. 

„Најважнији задатак Кутка је да у оквиру креирања програма у обзир узме интеркултуралност локалног становништва на Клиси и да се то на различите начине провлачи кроз садржаје. Коначно локално становништво не мора да иде до центра града како би било део неких дешавања“ истакла је Цветановић.

Кутак за културу најава је за будућу културну станицу која је већ почела да се гради на Сланој бари. Шта би требало да буде у фокусу Кутка за културу, а затим и културне станице, ко би све требало да се укључи, на који начин могу да се покрену културне и едукативне активности на Сланој бари дискутовало се у оквиру јучерашњег Дивана. Педагошка асистенткиња основне школе „Душан Радовић“, Зорица Калањош, која већ дуго ради са ромском децом, рекла је да је такав простор био неопходан, јер није довољно радити са децом само у школи.
„Ми имамо разне радионице, укључујемо се и у рад неких организација, због чега нам је битно да имамо један такав простор. Од сада ће и организације из других делова града моћи да дођу код нас, да се упознају са нама, али и да ми упознамо њих и њихове садржаје. Деца су радознала и заинтересована да учествују у разним програмима, тако да нам ово заиста отвара спектар нових могућности“ рекла је Калањош на јучерашњем Дивану. За почетак најбитније је покренути локалну заједницу да учествују у програму и да буду иницијатори различитих садржаја, рекла је Марија Јевтић из фабрике винила „SoulPeddler“ која већ три године ради на Клиси, има свој концертни простор, а организују и разне радионице.
„Имам утисак да и сами локални становници сматрају да су изоловани од самог града, а, нажалост, чини ми се да људи овде нису много заинтересовани да се нешто дешава у њиховом крају. Зато је главни задатак новог простора за почетак да активира људе и наведе их да могу не само да буду део неких дешавања, већ и да их сами предлажу“ рекла је Јевтић.

„Разливање“ културе ван центра града је светски тренд, сагласни су вајар Миодраг Перић и уметник Саша Крга, који су већ дуго становници Клисе.
„Од ширења културе ван центра града, сви његови делови имају корист у сваком смислу, пре свега културном и цивилизацијском. Подизање свести у деловима града који су до сада били у запећку је јако важно и ако је то улога културних станица, да се подигне свест саживота, размене културних садржаја, мултикултуралност, онда то већ може направити неку промену“ рекао је Перић.

Након Дивана, отварању Кутка за културу, допринели су и наступи локалног блуз састава „Soulshine“ и групе „Кал“, са чијим концертима је завршен јучерашњи програм, који је означио почетак новог културног живота на Сланој бари. Кутак за културу биће отворен од уторка до петка у периоду од 15 до 21 час, а суботом од 13 до 20 сати, на адреси Сентандрејски пут 106б односно код Спортског центра „Слана бара“.

Отварање Кутка за културу почетак је програмског лука „Друга Европа“ који ће у наредна два месеца, до 15. децембра, представити другачију, скривену, изазивачку, мањинску културу, кроз различите врсте програма попут – Позоришног фестивала језичких мањина света „Синергија“, мањинских медија, програма који стварају особе са инвалидитетом „Супермоћни“, наступа неафирмисаних бендова из Европских престоница културе, медијске уметности из женске перспективе, филмске уметности „Cinema now“ и других.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.