Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/09/2018
Отворена културна станица Еђшег
13/09/2018

У суботу 8. септембра Новосађанима је врата отворила културна станица Еђшег. Дан је био сунчан, а суграђани расположени за неке нове, другачије садржаје.

Током дана отварања приређен је садржајан програм у којем су учествовали наши суграђани свих генерација. Најмлађи Новосађани уживали су током креативне радионице аранжирања цвећа и циркуске радионице са удружењем Ludifico. Плесали смо валцер уз Плесни Клуб Фиеста, танго са Тодо Танго Нови Сад и присуствовали street dance окршају које је „покренуло“ Плесно удружење GroovE, док су „графити мајстори“ радили на својим креативним пројектима.

У 20 часова присутнима су се обратили и званично отворили културну станицу директор Фондације „Нови Сад 2021″ Немања Миленковић и Градски секретар за културу Далибор Рожић. Током остатка вечери уживали смо у наступу Поп Хора „Радио“ и џезу који је извео Ђорђе Обрадовић трио.

Некадашње место окупљања младих спортиста, место за плес, али и за дружење и уживање, сада враћа дух тог времена уз идеју о оживљавању тог периода и стварању нових успомена уз Калеидоскоп.

Представница Фондације „Нови Сад 2021“, Милица Рашковић каже да је циљ управо да се Еђшегу врати стари сјај те да се одржава континуитет када су у питању дешавања у њему.

„Дворац за све је концепт овог простора који жели да понуди садржаје свим узрастима. Еђшег би понудио програм који би корисним садржајем за децу, родитеље, младе и старе са клупским приступом, привукао породице, али и креативне ствараоце који би имали прилику да се тамо изразе и раде. Атмосфера пријатног и угодног амбијента задржаће посетиоце, а програми за одрасле учиниће да се они врате. Пракса је показала да простори у којима су грађани активно укључени у уређење, како простора тако и програма, дају најбоље резултате – већу и континуирану посету, веће психолошко задовољство услед осећаја заједничког припадања и осећај квалитетног провођења слободног времена. Зато Новосађани и сада могу да дођу у Еђшег и предложе програме, дају идеје и активно се заједно са нама укључе у креирање Еђшега за све нас”, изјавила је Рашковић.

Поред Еђшега, недавно је „покренута“ још једна културна станица – „Караван“. Ова покретна културна станица већ недељама оживљава културни живот бројних делова Новог Сада и околине сведочећи чињеници да култура није само за поједине, већ да је култура за сваког и свуда.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.