Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Отворени позив за резиденцију у Каунасу

Kaunas Artists’ House (КАХ, Литванија) и Културни центар ЛАБ (Нови Сад, Србија) започињу спровођење реципрочног резиденцијалног програма ‘ДеМо’ (скраћено од Decoding Modernity – Дешифровање Модернизма). Циљ програма је истраживање веза између различитих модернизама и разјашњење модернизма као феномена у ширем смислу времена и простора, као и кроз културне, научне, друштвене и индустријске напретке.

Како би се проширио појам модернизма, реципрочан резиденцијални програм ДеМо биће посвећен анализи модерног архитектонског термина EXISTENZMINIMUM и јачини његовог значења у овим нестабилним временима. Тема отвореног позива истовремено је концептуално одређена тренутним немогућностима и пандемијом, што такође одређује границе нашег постојања као и ограничења западног модернизма.

Поред изузетно широког значења термина, EXISTENZMINIMUM је архитектонска дефиниција која се односи на одржавање људских потреба за удобно и приступачно пребивалиште након Првог светског рата. Термин су осмислиле немачке послератне архитекте ‘Нове стварности’. Они су желели да стварају што исплативија места за живот, делимично због послератне кризе у Немачкој, а делимично да би испунили обећање Вајмарског устава. Како изгледају наши минимални егзистенцијални захтеви данас? Како се то променило током карантина? Како сада доживљавамо послератна архитектонска начела?

Уметници из Србије подстичу се да аплицирају својим пројектима који би осликавали историјске, урбане и друштвене развитке који се тичу услова за живот између потреба и захтева, све време проучавајући и позивајући се на кључни термин – EXISTENZMINIMUM, простор за преживљавање. Од уметника се очекује да развију пројекат заснован на интердисциплинарном истраживању, као и да га спроведу у дело док су физички у резиденцијама модернистичких простора Каунаса.

 

О ПРОГРАМУ

 

Како би понудили ширу перспективу модернизма или модернизама ДеМо, трогодишњи програм (2020-2022) Kaunas Artists’ House, заједно са Derry ~ Londonderry Center for Contemporary Art резиденцијом у Ници, Културним центром ЛАБ у Новом Саду и другим партнерима, овај програм позива уметнике, кустосе, истраживаче из културних области, и мултидисциплинарне колективе да истражују могуће приступе, преклапања и одступања међу различитим модернизмима, њихове форме и изразе. Више информација о партнерима и резидентима можете наћи на линку.

 

УСЛОВИ

 

Резиденцијални програм биће подељен у две фазе:

I. Уводни део: два месеца онлајн истраживања и развијања пројекта под менторством локалних експерата (1. новембар – 31. децембар), 2020;
II. Три недеље физичког боравка у Каунасу 2021. (тачан датум зависи од ситуације са пандемијом);

Потребно је да заинтересовани уметници испуњавају следеће критеријуме:

  • да су стручњаци из архитектуре, визуелне уметности или да делују у области уметности у јавном простору;
  • пожељно је познавање критичких урбаних теорија и добро познавање енглеског језика.

Изабрана два уметника из Србије добиће хонорар за уметника у износу од 800 евра; менторинг у вези са пројектом као и личне онлине консултације са локалним експертима зарад развитка резиденцијалног пројекта, Новембар – Децембар, 2020; смештај и џепарац за период од три резиденцијске недеље у Каунасу; путне трошкове* од Србије до Каунаса и потребне материјале за уметничку продукцију у 2021; приступ мрежама и изворима у Каунас граду/Каунас дистрикту. Предност имају кандидати из Новог Сада и Зоне 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци).

КАХ (Каунас) и КЦ ЛАБ (Нови Сад) представљени су као институције приступачне за особе са инвалидитетом, међутим ни зграда КАХ-а ни зграда КЦ ЛАБ-а тренутно нису погодне за особе у инвалидским колицима.

Пријава треба да садржи:

  • портфолио 3-5 одабраних радова обједињених у једном ПДФ фајлу који не прелази 10 МБ;
  • радну биографију са главним пројектима: учествовање у групним и индивидуалним изложбама, резиденцијалним програмима, итд.;
  • предлог пројекта (500-1000 речи) за Резиденцијални програм ДеМо: EXISTENZMINIMUM;

Да бисте се пријавили, молимо вас да приложите потребну документацију на гугл формулар. Формулар попуњавате на енглеском језику. У случају недоумица или питања, контактирајте agne@kmn.lt. Рок за пријаву је 7. октобар.

Одлука о изабраним уметницима биће донета 20. октобра, а селекцију ће направити координатори партнерских организација.

Партнери на пројекту су Kaunas Artists’ House, Каунас 2022: Модернизам за будућност, Културни Центар ЛАБ, Фондација “Нови Сад 2021”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.