Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Отворени позив за уметничку резиденцију у Печују

У оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR – Уметник у гостима”, отворен је конкурс који пружа прилику заинтересованим списатељицама и писцима да бораве и стварају у мађарском граду Печују.

Резиденција траје месец дана, оквирно у периоду од 1.12. до 31.12. 2020. године, а за то време млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Кандидати и кандидаткиње морају испуњавати следеће услове:

  1. Да су пунолетни држављани Републике Србије
  2. Да доказано раде и делују на књижевној сцени града Новог Сада и/или у оквиру „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин, Сремски Карловци)
  3. Да се баве књижевном уметношћу
  4. Да течно говоре енглески језик
  5. Да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”

 

НАПОМЕНА: На овај конкурс могу се пријавити и студенти Универзитета у Новом Саду који су држављани Републике Србије, без обзира на место пребивалишта.

 

Обавезна документација коју шаљу кандидати и кандидаткиње са пребивалиштем у Новом Саду или Зони 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) садржи:

1. Биографију на енглеском језику у којој се наводи професионално уметничко искуство са целокупном библиографијом;
2. Мотивационо писмо на енглеском језику у којем објашњавају разлоге интересовања за учешће на конкурсу и потврђују испуњеност услова конкурса;
3. Скенирану прву страницу индекса и скенирану страницу на којој се налази потврда о овереном семестру за оне кандидате и кандидаткиње који су студенти Универзитета у Новом Саду, али немају пребивалиште у Новом Саду, ни у Зони 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци).

Наведену документацију потребно је послати на имејл адресу plantsair@ns2021.rs, са назнаком „Резиденцијални програм Печуј” најкасније до 15. августа 2020. године у поноћ.

 

Кандидати и кандидаткиње ће бити оцењени на основу два критеријума – претходно објављених есеја, чланака и критика у књижевним часописима и претходно објављеним књижевним делима.

Локални жири ће у року од 7 дана од датума завршетка конкурса предложити три кандидата који су остварили најбоље оцене према наведеним критеријумима, а организација-домаћин „Verartis” доноси коначну одлуку и од предложених бира једног кандидата – учесника резиденције, најкасније до 31. августа 2020. године.

Одабраном резиденту биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај, простор за рад, промоција резиденције и новчана накнада за рад и путне трошкове у укупном износу од 72.000 динара.

За сва питања у вези са конкурсом можете се обратити путем имејла plantsair@ns2021.rs, а више о организацији-домаћину и искуствима претходних уметника-резидената у Печују можете сазнати путем сајта.

Резиденцијални програм „Plants AiR – Уметник у гостима” реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „Verartis” из Печуја.

Циљ програма „Уметник у гостима” јесте интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних и иностраних уметника. Кроз боравак локалних уметника у иностранству и иностраних уметника у Новом Саду, размењују се искуства и знања и подстиче интеркултурални дијалог, што је један од основних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.