Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Отворени позив за уметничку резиденцију у Регензбургу

Резиденцијални програм „Plants Air – Уметник у гостима” отвара конкурс за визуелне уметнике и уметнице којима се пружа прилика за једномесечни боравак и стваралаштво у немачком граду Регензбургу.

Током боравка у Регензбургу, оквирно у трајању од 1. 9. 2020. до 31. 10. 2020. године, учесник/учесница резиденцијалног програма бавиће се наслеђем и његовим значењем у смислу садашњости и будућности, кроз интервенције на ову тему. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истражује се богата историја организације „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, а интервенције младих уметника и уметница функционисале би по принципу привремених, in-situ доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или обали Дунава.

Круну резиденције представља реализација интервенције на лицу места, која би била предложена и развијена током боравка уметника, као и писана презентација која сажима читав стваралачки процес и само дело. Интервенције на лицу места, као и документован стваралачки процес уметника/уметнице биће објављен путем медија и представљен у музеју или галерији, а само уметничко дело послужиће као нацрт за израду in-situ инсталације у Регензбургу 2021. године.

 

Кандидати и кандидаткиње морају испуњавати следеће услове:

  1. Да су пунолетни држављани Републике Србије
  2. Да доказано раде и делују на уметничкој сцени града Новог Сада и/или у оквиру „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин, Сремски Карловци)
  3. Да се баве визуелном уметношћу, дизајном, архитектуром и/или сродним уметничким инсталацијама
  4. Да имају искуства у раду са привременим in-situ инсталацијама
  5. Да течно говоре енглески језик
  6. Да нису изабрани у неком од ранијих резиденцијалних програма Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”

Документација неопходна за пријаву кандидата и кандидаткиња подразумева:

  1. Биографију на енглеском језику у којој се наводи професионално уметничко искуство/изложбена пракса / примери реализованих пројеката
  2. Мотивационо писмо на енглеском језику у којем се објашњавају разлози интересовања за учешће на конкурсу у потврђује испуњеност услова конкурса, као и повезаност претходног уметничког искуства са темом конкурса
  3. Портфолио са документацијом радова у PDF формату – документација радова која одговара теми пројекта мора бити јасна и сажета. Пожељно је да се радови односе на интервенције на лицу места у јавним просторима. Рад може да се опише на разне начине – једном фотографијом, серијом фотографија, видеом или фотографијом из видеа, кратким текстом, линком ка раду на сајту, као и свим другим начинима који ће омогућити жирију и кустосима приступ раду. Фотографије које се достављају морају се односити искључиво на већ реализоване радове и материјале који већ постоје (дигиталне фајлове).

Наведену документацију је потребно послати на имејл адресу plantsair@ns2021.rs , са назнаком „Резиденцијални програм Регензбург” најкасније до 15. августа 2020. године у поноћ.

Кандидати ће бити оцењени на основу претходног стваралачког искуства и усклађености са темом и формом уметничке резиденције.

Локални жири ће у року од седам дана од датума завршетка резиденције предложити три кандидата са најбољим оценама према наведеним критеријумима, а организација-домаћин „donumenta“ доноси коначну одлуку и од предложена три, бира једног учесника резиденције, најкасније до 31. августа 2020. године.

Одабраном резиденту обезбеђени су трошкови пута, смештај, трошкови материјала за израду уметничког дела, промоција резиденције и накнада за рад и путне трошкове у износу од 900 евра. Такође, удружење „donumenta” резиденту омогућава и приступ архивској грађи и својој интердисциплинарној мрежи.

За сва додатна питања можете се обратити путем имејла plantsair@ns2021.rs , а више информација о организацији-домаћину можете пронаћи на сајту.

Резиденцијални програм „Plants AiR – Уметник у гостима” реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „donumenta” из Регензбурга.

Циљ програма „Уметник у гостима” јесте интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних и иностраних уметника. Кроз боравак локалних уметника у иностранству и иностраних уметника у Новом Саду, размењују се искуства и знања и подстиче интеркултурални дијалог, што је један од основних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.