Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/08/2017
OUTINGS PROJECT – Мурали инспирисани уметничким наслеђем
08/08/2017

Пројекти Нова места који, уз активно учешће суграђана, предвиђају креирање малих јавних простора широм Новог Сада и За нове мурале, који укључује низ акција везаних за уређење зидних површина ове године, део су програмског моста Нада посвећеног јавним просторима и изградњи капацитета, представљају фокус пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Један од првих пројеката у оквиру програма За нове мурале јесте Outings Project који реализују Галерија Матице српске и Француски институт у Србији у сарадњи са Омладинском престоницом Европе – ОПЕНС 2019 од 14. до 18. августа.

Outings Project осмислио је француско-корзикански визуелни уметник Жилијен де Казабјанка (Julien de Casabianca) као глобални уметнички пројекат чији је главни циљ демократизација класичне уметности кроз израду мурала инспирисаних уметничким наслеђем.

Реализација пројекта започеће радионицом израде мурала у којој ће учествовати двадестак младих узраста од 14 до 19 година, који су се пријавили путем јавног позива. Кроз радионице учесници ће размењивати искуства и интерпретирати значења уметничких дела из колекције Галерије Матице српске, а затим изабрати уметничка дела на основу личних преференција и фотографисати их. Крајњи резултат радионице биће израда различитих колажа који ће бити аплицирани као мурали на запуштеним зидовима новосадских зграда. У суботу 26. августа и 16. септембра кустоси и учесници радионице заједно ће повести заинтересовану публику да обиђу град и места на којима су постављени мурали, а затим и саму Галерију Матице српске и испричају своја искуства у перцепцији и интерпретацији уметничког дела.

Поред радионице, у среду 16. августа у 11 часова, уметник Жилијен де Казабјанка ће на фасади зграде на Тргу незнаног јунака 1а са погледом на Београдски кеј израдити мурал који представља мотив са слике Анђео мира I Стевана Алексића из колекције Галерије Матице српске. Казабјанкина верзија ове слике биће штампана у величини од 12 до 15 метара и постављена на одговарајући зид.

Тим муралом, као и оним мањим насталим на радионицама, биће створена необична веза између човековог свакодневног простора и културног наслеђа.

Као круна пројекта у Новом Саду, у петак 18. августа у 20 часова, у Галерији Матице српске биће отворена изложба фотографија мурала Жилијена де Казабјанке које красе фасаде најразличитијих градова света, попут Париза, Њујорка, Варшаве, Москве, Јерусалима, Сан Франциска и других.

Више о овом пројекту и уметнику Жилијену де Казабјанки можете пронаћи на сајту www.outings-project.org.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.