Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Печуј 2017 – резиденцијални програм за писца

Фондација Нови Сад 2021 у оквиру свог програма за резиденције уметника и професионалаца у култури Plants AiR, а у сарадњи са организацијом Verartis из Печуја у Мађарској објављује

 

ПОЗИВ  ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

 

за селекцију писца који ће бити упућен на уметнички резиденцијални програм у Печују (Мађарска) у трајању од приближно месец дана у временском раздобљу од 15.11. до 15.12.2017. године. 

 

Кандидати морају да испуне следеће услове:

 1. да су пунолетни држављани Републике Србије;
 2. да имају пребивалиште на територији града Новог Сада и партнерских општина из Зоне 021 (Сремски Карловци, Беочин, Ириг);
 3. да се баве књижевношћу;
 4. да течно говоре енглески језик.

 

Сви заинтересовани кандидати треба да пошаљу следећу документацију:

 1. биографију на енглеском језику у којој наводе професионално уметничко искуство у области књижевне уметности са целокупном библиографијом (објављена књижевна дела, критике, есеји, чланци и сл.);
 2. мотивационо писмо на енглеском језику у којем објашњавају разлоге интересовања за учешће на конкурсу и потврђују испуњеност услова конкурса;
 3. очитану личну карту ради доказивања пребивалишта.

Наведену документацију потребно је послати на имејл: plantsair@ns2021.rs са назнаком „Резиденцијални програм Печуј I“ најкасније до 3.11.2017. године у поноћ.

 

Кандидати ће бити оцењени на основу следећих критеријума:

 • претходно објављених књижевних дела (библиографија из биографије);
 • претходно објављених критика, есеја, чланака у књижевним часописима (библиографија из биографије);
 • познавања енглеског језика (на основу текста мотивационог писма);
 • учешћа на међународним културно-уметничким програмима (навести у биографији).

 

Одабраном резиденту биће обезбеђени смештај, трошкови пута и хонорар, односно per diem. Резиденција траје од 15.11. до 15.12.2017. године. Обавезе резидента су да за време резидента учествује у два медијска догађаја која ће бити дефинисана са домаћином, да се одазове на позив градоначелника Печуја, и да своја искуства о резиденцији унесе у Печујски дневник. 

Са сва додатна питања у вези са конкурсом можете писати на имејл: plantsair@ns2021.rs.

 

Одлуку Управног одбора о учешћу на јавном конкурсу можете пронаћи на следећем линку.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.