Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/02/2019
Реализована пета евалуација за програм размене „Кизуна“
22/02/2019

Фондација „Нови Сад 2021“ обавила је пету евалуацију у оквиру јавног конкурса за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна“.
Овај пројекат, реализује се у сарадњи са организацијом „ЕУ–Јапан Фест“ и посвећен је подстицању мобилности припадника новосадске културне сцене и успостављању сарадње са јапанским културним организацијама и уметницима.
Пета фаза евалуације предложених пројеката је извршена од стране конкурсне комисије. Предложени пројекат се шаље на потврду организацији „ЕУ–Јапан Фест“, након чега се доноси коначна одлука о одабиру кандидата. Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена.
Конкурсна комисија је након селекције одлучила да предложи следеће кандидате и њихове пројектне идеје:

Лука Кулић

Љиљана Малетић Војводић

Драган Војводић

Подсећамо да је јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано отворен, а да ће стручне службе Фондације „Нови Сад 2021“ наставити рад на развоју предложених пројеката са свим пријављеним кандидатима како би пружили помоћ при састављању успешних апликација.

Искуства из Јапана – Марко Каћански и Милан Величковић на програму размене „Кизуна“

У оквиру „Кизуна“ пројекта за успостављање веза и сарадње са уметницима из Јапана, четворо представника новосадског Тендорју Аикидо клуба Нови Сад – Сеиункан, прошле јесени боравило је три недеље у Јапану. Милан Величковић из тог клуба каже да је циљ посете био упознавање са јапанским Аикидо мајсторима, уметницима и извођачима који би желели да посете Нови Сад и самостално или заједнички учествују у неком од наших пројеката, као и представљање идеје за оснивање Јапанског центра у Новом Саду.

„Током три недеље боравка имали смо прилику да упознамо људе и вежбамо Аикидо у јапанском Министарству одбране, Нитаи универзитету и чувеном Тендокан дођоу. Како је аикидо једина јапанска традиционална вештина у којој не постоји такмичење једног против другог, већ се вежба на семинарима, наш план је да 2021. године организујемо европски Тендорју аикидо семинар у Новом Саду. То ће бити изванредна прилика да се у Новом Саду сусретну љубитељи Аикидоа из Европе, Јапана и других земаља“, нагласио је Величковић.

Новосадски редитељ Марко Каћански, Јапан је посетио како би разменио искуства са јапанским креаторима компјутерских игара, али и снимио документарни филм. За ово искуство Марко Каћански каже:

„Наши пријатељии из Јапана пријатно су били изненађени кад сам им објаснио своје планове о снимању филма о јапанској независној сцени те су се заинтересовали за сарадњу на наредном пројекту. Пројекат ће наредне године бити од користи за јапанску али и домаћу независну гаминг заједницу. Задовољство је било бити њихов гост“, наводи Каћански.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.