Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Петер Лангер у КЦНС

Објављено:

17/06/2013
Петер Лангер саветник Организационог одбора ЕПК
17/06/2013

 

Петер Лангер у КЦНСПетер Лангер је на последњој седници Организационог одбора за остваривање иницијативе да Нови Сад постане Европска престоница културе 2020 изабран на почасну функцију саветника – консултанта Одбора. У петак је у клубу „Трибина младих“ одржан сусрет Лангера и др Андреја Фајгеља, директора Културног центра Новог Сада и председника Организационог одбора за Европску престоницу културе, који су се након потписивања Лангерове почасне приступнице Организационом одбору за Европску престоницу културе, обојица обратили новинарима.

Др Фајгељ је изразио задовољство што су напори Новог Сада да постане престоница културе 2020. године добили овако озбиљно појачање у тиму као што је међународно признат културни посланик Петер Лангер.

– Мени се понекад чини да је на фестивалу којим он руководи у Улму учествовало више новосадских и српских уметника него на неким нашим фестивалима. Његово име познато је и у Немачкој, у Европи па и шире, и експертиза коју ће он донети напорима Новог Сада и познанства међу европским експертима и међу европским уметницима и потенцијалним сарадницима и партнерима, међу доносиоцима одлука и донаторима, непроцењива је. И са те стране је нарочито задовољство што смо данас потписали овај уговор о сарадњи тј. о ангажовању консултанта и сарадника Петера Лангера, а одлука о томе је донета на Организационом одбору једногласно – истакао је Фајгељ.

Лангер је рекао да је његов град Улм непрекидно у контакту са Новим Садом и да већ дуги низ година нису дозволили да их у том пријатељском односу омете нити Европска унија, нити било ко други.

– Култура, наравно, у тој сарадњи игра велику можда и пресудну улогу јер заправо свих ових година а и раније били смо историјски повезани. На нашим фестивалима имали смо прилику да угостимо књижевника Александра Тишму, између осталог и Бориса Ковача и многе друге уметнике који су из Новог Сада долазили у Улм. Мени је посебна част и посебно ми је драго да се могу побринути овим што сам именован за саветника да успоставим те добре односе и везе између уметника и између људи који одлучују или који су важни у Бриселу и овде у Новом Саду, да Одбору и Граду дам свој допринос на даљем путу за кандидатуру. Ја, заправо, у Бриселу имам учешће у неким тимовима, неким одборима, тако да ће бити прилика да и тамо извештавам и презентирам о ономе што се овде у овој дунавској регији дешава. Следеће године се одржава Дунавска конференција о култури управо у Новом Саду. На првој конференцији која је одржана у априлу у Улму и на којој је учествовало око 200 учесника, и то разних културних посланика и веома важних људи, предлог др Андреја Фајгеља да се следећа конференција одржи у Новом Саду 2014. године прихваћен је једногласно са прилично великим одушевљењем, што је исто један добар знак. Координатори и организатори ове будуће конференције из Штутгарта, Покрајинско Министарство за културу, образовање, науку и истраживање из Баден-Виртемберга, као и Дунавска акедемија у Улму и Град Нови Сад заједно ће радити на припреми те конференције и уследиће и позив да се у Штутгарту одржи један заједнички састанак као припремни састанак за ту наредну конференцију, истакао је Лангер, нагласивши да ништа није једноставно, али да, како се Лангер метафорично изразио „Дунав увек тече у овом, једном правцу“, дакле, ка Новом Саду.

Петер Лангер и Андреј Фајгељ су са другим културним посланицима и активистима грађанског друштва, претходна два дана учествовали на манифестацији „River Show“ која је у среду одржана у Новом Саду, а у четвртак у Смедереву. Циљ те манифестације која је подржана од стране Скупштине града Новог Сада је да увеже подунавске градове и да упозна њихове јавности о Дунавској стретегији и могућностима које она отвара. Један од закључака новосадског панела о култури на којем је Фајгељ био модератор заједно са Мартином Мехешом, који је био уметнички директор Европске престонице културе 2010. у Печују, био је да су иницијатива пријаве за Европску престоницу културе и иницијативе везане за Дунавску стратегију блиско повезане.

Нови Сад ће, дакле, бити домаћин Друге Дунавске конференције о култури која ће ујединити културне посланике и делатнике, представнике установа, градоначелнике градских управа, привреднике из целе дунавске регије.

[youtube GoMgHrXlYys nolink]

[youtube yjWZ4SgsM30 nolink]

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.