Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/06/2018
„Plants AiR“ програм: уметница из Словачке долази на јесен у Нови Сад
18/06/2018

Нови Сад ће ове јесени угостити словачку уметницу Андреу Калинову која ће боравити у нашем граду у оквиру програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“.

Андреа је одабрана у оквиру отвореног конкурса за уметнике који се баве новим медијима (дигиталном уметношћу, инсталацијама, фотографијом, виртуелном уметношћу…) који су расписали наши партнери из K.A.I.R. Košice Artist in Residence.

Током двомесечне посете Новом Саду, у октобру и новембру ове године, Андреа ће заједно са локалним уметницима радити на пројекту оснаживања културних станица и проналажења начина за приближавање културних станица локалној заједници. Уз интеракцију са грађанима, Андреа ће допринети да културне станице постану кључни елемент развоја динамике града кроз уметничке интервенције.

Андреа Калинова (Andrea Kalinová) долази из Братиславе, завршила је докторске студије на Академији лепих уметности и дизајна, бави се фотографијом, а докторирала је на тези: „Уметничке стратегије као методе заштите угрожених споменика архитектуре“.

Ова резиденција се спроводи уз употребу јавних средстава Словачког уметничког савета.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.