Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/11/2018
Платформа Плус Фондације „Нови Сад 2021“ промовише културну разноликост Новог Сада
06/11/2018

Да Фондација „Нови Сад 2021“ афирмише политику културне разноликости у Новом Саду и околини потврда је платформа Плус покренута прошле године која своју кулминацију доживљава и овог новембра.

Поводом представљања програма у оквиру ове платформе одржана је данас конференција за медије.

Програмски и вредносни концепт платформе Плус присутнима је представио, испред Фондације „Нови Сад 2021“ Лазар Јованов уметнички руководилац програма Фондације рекавши да је ово платформа која потврђује вредности Фондације „Нови Сад 2021“ исказане слоганом „За нове мостове“.

„У оквиру моста Дуга залажемо се за уверење да је различитост наша снага и предност, те у складу са тим 2017. године настаје платформа која негује богатство разноликости културних израза – залагање за људска и грађанска права без обзира на језичку, верску, националну, полну припадност. Платформа обухвата четири велика догађаја који су уједно и њена окосница: театарски интернационални фестивал језичких мањина света Synergy#WТF, оцењен као један од најбољих мултикултурних пројеката у оквиру апликације за титулу Европске престонице културе, а затим ту су и Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима, Мултимедијална платформа савремене женске уметности, теорије и активизма „К.А.Т” и Новосадски џез фестивал,“ додаје Јованов.

Директор Новосадског позоришта, Валентин Венцел објаснио је концепт фестивала Synergy#WTF изјавивши да се кроз овакве програме заправо утиче на креирање културног профила града Новог Сада, те да је то добар пут ка напретку. Титулу Европске престонице културе види као шансу: „Ово признање ми у Новосадском позоришту схватамо као ситуацију која је равна ситуацији када је Нови Сад добио статус слободног краљевског града“. Господин Венцел додао је и да је идеја да се током овогодишњег Synergy#WTF фестивала одржи конференција представника мањинских театара из света у намери да се креира међународна струковна организација која ће заступати, окупљати и умрежавати театре језичких, етничких и других мањина.

Сарадња Фондације „Нови Сад 2021“ и Новосадског џез фестивала започела је прошле године кроз „Дан европских престоница културе“ у оквиру фестивала, док се ове године наставља кроз пројекат „Братски џез оркестри Европе“. Такође, уз подршку Амбасаде Израела у Србији током главног фестивалског програма Новосађанима ће се представити Трио Шалош из Израела. У оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ током Новосадског џез фестивала у Новом Саду од 7. до 12. новембра боравиће уметници Ксавери Војћински- контрабас (Пољска) и Силвестер Миклош- бубњеви (Мађарска-РС) који ће у сарадњи са Јасном Јовићевић стварати нови ауторски музички материјал, док ће део боравка у Новом Саду посветити радионицама импровизације са заинтересованим музичарима и студентима.

Весна Каћански, уредница и извршни продуцент Новосадског џез фестивала обративши се присутнима најавила је 10 концерата у склопу главног програма фестивала, и издвојила пројекат „Jumbo Big Band“.

Уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“ Новосађани ће имати прилику да 17. новембра чују три биг бенда из Љубљане, Загреба и Београда који ће у првом делу концерта свирати засебно да би у другом делу наступили заједно као „Jumbo Big Band“. Куриозитет је да ће ова три оркестра након 28 година поново свирати заједно.

Друга Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима одржава се 15. и 16. новембра, бавиће се темом културног наслеђа тражењем одговора на питање: „Да ли су мањински медији културно наслеђе?“, истакла је на конференцији организаторка Наташа Херор, директорка медијске агенције „Херор Медиа Понт“. „У оквиру ове дводневне конференције присутни ће моћи да чују како функционише немачки медиј у Данској, каталонски у Шпанији, затим медиј Лужичких Срба у Немачкој, док ће један од говорника бити и уредник медија на пољском језику из Литваније“, додаје госпођа Херор.

У оквиру платформе Плус од 19. новембра до 1. децембра биће реализована и „К.А.Т“ конференција о којој је говорила Вера Копицл, председница Савеза феминистичких организација “(Ре)конекција” и уредница програма К.А.Т (култура, активизам, теорија).

„Овогодишњи „К.А.Т“ проблематизује тему „Арт или пакт“ и поставиће питање дилема уметника у свету неолибералног капитализма и цензуре. Централни део биће изложба „АРТ или ПАКТ: перформанс, перформативност и документ“ као мост која ће повезивати остале делове програма, а биће отворена 19. новембра у Галерији Удружења Ликовних уметника Војводине перформансом Власте Делимар.

Платформа Плус предвиђа низ програмско-пројектних активности усмерених ка промовисању верске, културне и националне толеранције, културних вредности, културних идентитета и садржаја својствених различитим националним заједницама, које на територији Војводине и Новог Сада живе, раде и стварају. Један од циљева пројектовања ове програмске платформе је и преиспитивање позиције „мањине“ у савременим социо-културним околностима.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.