Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Пловдив – резиденцијални програм за уметника 2019

Фондација Нови Сад 2021 у оквиру програма за резиденције уметника и професионалаца у култури Plants AiR, а у сарадњи са организацијом ADATA AiR из Пловдива у Бугарској објављује

 

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

 

за селекцију уметника који ће бити упућен на уметнички резиденцијални програм у Пловдив (Бугарска). Организација-домаћин у Пловдиву је ADATA AiR.

Током трајања резиденције, одабрани уметник треба да развије предлог за једно или више уметничких дела која ће бити израђена и представљена у оквиру програма Пловдив 2019 – Европска престоница културе.

 

О организацији-домаћину

ADATA AiR је уметнички резиденцијални програм који се спроводи у Пловдиву – Европској престоници културе за 2019. годину. Циљ програма је да омогући простор за креативну размену која негује интеркултурални дијалог и интеракцију стављајући у фокус јавни простор у граду. Платформа је отворена за визуелне уметнике, архитекте, дизајнере и сличне профиле. Током свог боравка, одабрани резидент добија прилику да развије нови пројекат који на јединствен начин одсликава главни програмски концепт. 

Главни фокус резиденцијалног програма је урбани предео града. Подељен је у два програмска модула:
>> Интеракција природа-култура – где је фокус на реци која пролази кроз град, речним адама, брдима око града, парковима, итд.
>> Архитектонске карактеристике града – богата комбинација стилова и епоха, са фокусом на културно наслеђе из социјалистичког периода.

ADATA AiR је пројекат Фондације „Пловдив 2019“, покренут у сарадњи са Институтом Гете и Пољским институтом у Софији.

Додатне информације на:
http://plovdiv2019.eu/en/platform/transforms/185-river-of-imagination 
https://bit.ly/2JbyESI
https://www.facebook.com/adataAiR/
https://www.instagram.com/adata_air/

Шта је ADATA?

Адата је име речног острва у Пловдиву (назив потиче од турске речи за острво). Почетком 20. века, Адата је била место где су људи одлазили на пикник и где се гајило воће и поврће. Данас је острво напуштено и представља терет за своје власнике и служи једино за бесплатну сечу дрвета и различите нелегалне активности. Иако су га становници Пловдива одавно заборавили, Европска престоница културе претворила га је у симбол овог програма. Острво не представља само географску тачку већ и стање изолације и отуђивања које је карактеристично за наше друштво. Због тога је одабрано као симбол овог резиденцијалног програма, са циљем да развије овај простор користећи уметничке интервенције, инсталације, објекте, скулптуре и уметност у јавном простору, мењајући на тај начин слику острва.

 

О Фондацији „Пловдив 2019“

Фондација „Пловдив 2019“ одговорна је за спровођење пројекта Европска престоница културе. Главни циљеви су ревитализација и отварање заборављених и нефункционалних простора у граду користећи уметност и културу. Највећи пројекти укључују ревитализацију највећих архитектонских објеката из новије историје, као и целокупну речну област и највеће острво које се налази у центру града.

http://plovdiv2019.eu/en

 

Додатне активности које могу бити организоване током резиденције: разговор са уметником/презентација, отворени студио, студијске посете са локалним уметницима и кустосима.

Одабраном резиденту биће покривени:

 • трошкови пута (у износу од 200 евра у динарској противвредности),
 • смештај,
 • дневни трошкови/per diem (у износу од 750 евра у динарској противвредности), и
 • трошкови материјала (у износу до 500 евра).

Резиденција траје до 4 седмице у периоду од 15. септембра до 31. октобра 2019. године. Тачно време боравка у Пловдиву, обавезе резидента за време резиденције, као и детаљна разрада идеје коју потенцијални кандидат предложи, биће договорени у сарадњи са организацијом-домаћином. 

Од кандидата се очекује да испуне следеће услове:

 1. да су пунолетни држављани Републике Србије;
 2. да имају пребивалиште на територији Републике Србије (уметници са пребивалиштем на територији Града Новог Сада и партнерских општина на пројекту „Нови Сад 2021“: Ирига, Беочина и Сремских Карловаца имају предност);
 3. да се баве следећим дисциплинама: визуелна уметност, дигитални медији, архитектура, извођачка уметност, уметност у јавном простору, дизајн, и сл;
 4. да течно говоре енглески или бугарски језик;
 5. да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма у организацији Фондације или програме мобилности (по конкурсима за програме: Plants AiR, Кизуна, Мобилност, итд.).

 

Сви заинтересовани кандидати треба да пошаљу следећу документацију:

 1. биографију на енглеском језику, која не сме да буде дужа од 4 куцане странице А4 формата (у којој наводи професионално уметничко искуство, најзначајније изложбе, презентације, сарадње, претходне резиденције у сличним програмима и друго);
 2. пропратно писмо на енглеском језику од 150-250 речи (у којем предлаже идеју за пројекат који би био реализован на резиденцијалном програму у Пловдиву);
 3. портфолио 3-5 одабраних радова обједињених у једном PDF фајлу који не прелази 5 MB;
 4. очитану личну карту ради доказивања пребивалишта.

Наведену документацију потребно је послати на имејл: plantsair@ns2021.rs са назнаком „Резиденцијални програм Пловдив 2019“ најкасније до 16. 8. 2019. године у поноћ.

 

Кандидати ће бити оцењени на основу следећих критеријума:

 • претходни уметнички рад у области визуелне уметности (биографија);
 • предлог пројекта/идеја (пропратно писмо);
 • портфолио.

 

 

За сва додатна питања у вези са конкурсом можете писати на имејл: plantsair@ns2021.rs.

 

Одлуку Управног одбора о учешћу на јавном конкурсу можете пронаћи на следећем линку.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.