Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/06/2017
Први пут у Новом Саду грађани и грађанке одлучују о уређењу јавних простора!
30/06/2017

Улице и тргови, као два основна елемента града, можда најбоље говоре о проблему изгубљене функције и идентитета јавних градских простора. Први пут у историји Новог Сада отвара се процес у ком ће Новосађани и Новосађанке сами одлучивати о начину уређења простора и тако најдиректније утицати на трансформацију јавних простора и начин живота у свом крају. Фондација „Нови Сад 2021“ покренула је процес уређења јавних простора под називом „Урбани џепови“ састанком са представницима месних заједница уз закључак да се већ од јула почне реализација активности везаних за уређење јавних површина. Покретањем процеса Фондација жели да створи трајни модел у ком ће суграђани бити активни учесници стварања и уређења јавног простора што као резултат има стварање културе живљења, као једног од кључних елемената развитка друштва у целини.

За ову, прву годину, у сарадњи са стручњацима одабрано је седам месних заједница у којима ће се анкетирати грађани, док ће се дубље анализе и мишљења грађана добијати кроз групне разговоре у 4 месне заједнице, које ће до краја године добити своје прве јавне просторе уређене по мери грађана. Након тога биће расписан конкурс за архитектонска решења прилагођена специфичним потребама и карактеристикама заједнице и изабраних јавних простора.

Прва анкетирања биће организована за становнике Телепа, Подбаре, Детелинаре, Сателита, Сремске Каменице, Банатића и Ковиља. Осим анкетирања, биће организовани и састанци (фокус-групе) са активним организацијама и појединцима који се баве културним, уметничким и креативним стваралаштвом и са свима који на неки начин доприносе и могу да допринесу оживљавању јавних простора и садржаја у свом суседству. На састанцима ће грађани и грађанке изабрати и заједно са Друштвом архитеката Новог Сада и детаљније дефинисати жељени садржај и карактеристике јавног простора, опремање и уређење, како би јавни простор био дат онима којима и припада, а то су грађани и грађанке Новог Сада.

Реализацију уређења јавних простора у процесу имплементације идејних решења координисаће Завод за изградњу града, у сарадњи са грађанима локалних заједница, кроз тзв. мобе, односно организоване волонтерске акције грађана.

Сви грађани и грађанке који желе да се укључе у овај процес из поменутих месних заједница биће у могућности да поразговарају са нашим анкетарима и анкетаркама. Такође, сви који желе да се укључе у процес рада радних група могу се обратити на имејл адресу нина.јанковиц@нс2021.рс.

Анкетирање ће се вршити на следећим локацијама у периоду од 1. до 15. јула:

Датум

Део града

Месна заједница

Локација – улица

Време

1. јул

Детелинара

Детелинара

Др Светислава Касапиновића 10/14

17-21ч

Веселина Маслеше 36а/38

17-21ч

Јанка Веселиновића 3

8-12ч

2. јул

Сремска Каменица

Сремска Каменица

Трг Змај Јове

8-12ч

Пијаца (Угао Марка Орешковића и Светосавске улице)

8-12ч

Улица Војводе Путника 79 (Испред Идеје)

8-12ч

3. и 4. јул

Детелинара

Детелинара

Др Светислава Касапиновића 10/14

17-21ч

Веселина Маслеше 36а/38

17-21ч

Јанка Веселиновића 3

8-12ч

5. јул

Сремска Каменица

Сремска Каменица

Трг Змај Јове

8-12ч

Пијаца (Угао Марка Орешковића и Светосавске)

8-12ч

Војводе путника 79

8-12ч

6. јул

Телеп

Јужни Телеп

Фејеш Кларе 42

8-12ч

Булевар Патријарха Павла 25а

10-12ч

17-21ч

8. јул.

Телеп

Јужни Телеп

Фејеш Кларе 42

9-12ч

17-21ч

Булевар Патријарха Павла 25а

9-12ч

9. јул

Ковиљ

Ковиљ

Трг Светог Саве (Пијаца)

8-12ч

17-21ч

Улица Лазе Костића (код цркве Вазнесења Господњег)

8-12ч

17-21ч

11. јул

Подбара

Подбара

Шумадијска 12

8-12ч

17-21ч

Угао Гундулићеве и Темеринске улице

8-12ч

17-21ч

13. јул

Банатић

Омладински покрет

Улица Омладинског покрета 11 (испред месне заједнице)

8-12ч

17-21ч

Булевар Краља Петра И 55-59 (испред продавнице ИДЕА)

8-12ч

17-21ч

14. јул

Подбара

Подбара

Шумадијска 12

8-12ч

17-21ч

Угао Гундулићеве и Темеринске улице

8-12ч

17-21ч

15. јул

Сателит

Гаврило Принцип

Футошки пут 93ц

8-12ч

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.