Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Почели Дани Печуја у Новом Саду

Свечаним пријемом у Градској кући, отварањем Изложбе „Живот Печуја“ у Новосадском позоришту и концертом вокалне групе „Vivát Bacchus“ уз дегустацију печујско-вилањских вина на Рибарцу, јуче је почела тродневна манифестација Дани Печуја у Новом Саду. Манифестацију су приредили Фондација „Нови Сад 2021“ и град Печуј, град-побратим Новог Сада и град који је 2010. године био Европска престоница културе.
Домаћин гостима из Печуја у Градској кући био је заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић, који је са замеником градоначелника Печуја Ласлом Еријем, званично отворио манифестацију. Кружевић је изразио велико је задовољство што су два града још једном уједињена на тако важном пројекту као што је Европска престоница културе.
– Гости из Печуја имају драгоцено искуство и могу да говоре о свим бенефитима које је њихов град остварио захваљујући престижној титули, и да то поделе са нашим грађанима. Ми ћемо ту корист тек осетити у правом смислу, јер ће се драстично поболјшати изглед града, али и квалитет живота у њему. Европска престоница културе заправо подстиче свеукупни развој средине која заслужи то звање, и Нови Сад је заиста тиме добио “ветар у леђа“ да реализује велике пројекте, уз подршку наше државе, али и Европске уније – изјавио је Срђан Кружевић.
Заменик градоначелника Печуја Ласло Ери рекао је да сарадња два града-побратима одлична, да само може да буде јача временом и да Нови Сад и Печуј од сада спаја још једна јака компонента, а то је што су оба носиоци престижне титуле Европска престоница културе.
Присутне у Градској кући поздравио је и руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“ Вук Радуловић, који је том приликом најавио програм ове тродневне манифестације Дани Печуја, која ће се одржати на више локација у Новом Саду. Пријем у Свечаној сали Градске куће завршен је симболичном предајом апликационог материјала од стране заменика градоначлника Новог Сада Срђана Кружевића колеги из Печуја, Ласлу Ерију.

Програм је настављен отварањем изложбе „Живот Печуја“ у Новосадском позоришту–Újvidéki Színház. Изложба се састоји од 30 фотографија које су снимили печујски фотографи, а приказује како је град Печуј обогатио свој културни и свакодневни живот од када је постао Европска престонице културе 2010. године. Отварање изложбе употпунио је наступ гостујућег дуа из Мађарске и квартета сачињеног од чланова Симфонијског оркестра „Нови Сад 2021“.
Прво веће манифестације Дани Печуја у Новом Саду завршено је у пријатној атмосфери на острву Рибарац, у ресторану „Пикник“, концертом вокалне групе „Вивáт Баццхус“ уз дегустацију печујско-вилањских вина.
За данас је планиран улични концерт бенда „Daniel Speer Brasdance“ у центру града са почетком у 19 часова. Сутра, последњег дана манифестације, биће приређен разговор са Бошком Крстићем, писцем из Суботице и гостом печујског програма писаца 2008. године, на тему „Легенда о чуварима Азура“. Разговор ће се одржати у Синагоги са почетком у 10 часова и биће пропраћен клавирском музиком студената Академије уметности у Новом Саду. Затим, у 11 часова у Синагоги следи концерт женског хора „Béla Bartók“, а све оне који буду у недељу у центру града око поднева чека изненађење…
Користимо ову прилику да још једном подсетимо да су градови-побратими, Печуј и Нови Сад, сарађивали у процесу кандидатуре оба града за титулу Европска престоница културе, као и да се та сарадња наставља кроз бројне заједничке пројекте.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.