Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/08/2013
Почео пројекат „Мој крај“
28/08/2013

Културни центар Новог Сада као носилац пројекта добијања кандидатуре за Европску престоницу културе 2020. године, организовао је први у низу програма који треба да укључе све грађане у осмишљавању бољег и квалитетнијег начина живота, унапређења околине и толеранције. Пројекат носи назив „Мој крај“ и намењен је управо подстицању грађана у побољшању основне културе – културе живљења. За време трајања програма, од ове седмице до 17. септембра, на различитим локацијама у граду, постављене су табле на којима грађани могу да напишу шта желе да промене у свом крају.

Овакве табле су постављене на Детелинари – угао Корнелија Станковића и Илија Бирчанина, на Новом насељу – плато испред Робне куће, код аутобуске станице – Булевар Јована Дучића, на Лиман 3 код улаза у Лимански парк код чесме, угао Народног фронта и Шекспирове, на Клиси – испред Месне заједнице у Савској улици, у Петроварадину – код Пијаце, на Грбавици – угао Пушкинове и Војвођанске, као и у Сремској Каменици – Змај Јовин трг, код станице.

– Ово је само прва фаза пројекта „Мој крај“. Трудићемо се да у будућности овакве табле поставимо и у другим деловима града како би сви грађани могли да учествују. Волонтери крај табле дежурају двократно, четири сата током преподнева, као и после подне. Табле се свако вече фотографишу. На крају ћемо све жеље грађана анализирати, маркирати њихове предлоге и доставити их надлежним предузећима или установама у граду – истакао је на конференцији за новинаре Дарко Полић, координатор пројекта „Мој крај“ у оквиру иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године. Полић истиче да је најважније скренути пажњу грађана да и сами могу да утичу на развој урбане културе и да је то основа за побољшање квалитета живота.

Ове, као и наредне две седмице 40 волонтера учествују у пројекту. Они ће анимирати суграђане да напишу на табли коју би они промену урадили у свом крају. Европска престоница културе је највећи пројекат Европске уније у области културе. Престижна титула се додељује од 1985. године, а 2020. ће по први пут бити доступна и градовима из земаља кандидата за чланство у Европској унији.

– Желим да се уклоне пси луталице са улица; Отварање азила за животиње је преко потребно; Подржати отварање ИН ДООР скејт парка; Проширити дечје игралиште у Лиманском парку; Поставити више подземних контејнера у граду уопште… – само су неки од записаних предлога грађана већ првог дана пројекта „Мој крај“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.