Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/08/2019
Почиње други „Калеидоскоп“: Нови Сад постаје град сцена
21/08/2019

Новосадски „Kалеидоскоп културе“ одржаће се од  24. августа до 30. септембра и по други пут, кроз заједничку културу стваралаштва, на више од 80 локација претвориће Нови Сад у „град сцену“.

https://www.youtube.com/watch?v=8wynjdyKavg

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметнике али и саме грађане, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе. 

„Нама је најважније да што већи број грађана укључимо и да грађани буду носиоци различитих пројеката, да буду део различитих дешавања и да приближимо културна дешавања грађанима. Ово није питање неког елитистичког концепта, ово је осмишљено у контексту да култура припада грађанима, Новосађанима и да прикажемо да је култура најбољи део Новог Сада“ рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, на конференцији поводом најаве другог „Калеидоскопа културе“, одржаној у Градској кући.

Идеју „Калеидоскопа културе“ додатно истичемо преплитањем пет врста уметности: архитектуром, књижевношћу, извођачком, примењеном и визуелном уметношћу на пет култних локација у граду, каже директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић:

„Програмом у Подграђу Петроварадинске тврђаве, као једним од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми Новог Сада за ЕПК отворићемо овогодишњи „Калеидоскоп културе“. Причу о архитектури ћемо 24. августа у 21 час започети визуелном пројекцијом  „Новосадске капије“ која је срушена пре готово 100 година. После „Шетње кроз наслеђе“ са стручним вођењем, изложбом и филмом о обнови Подграђа, на Београдској улици ће се представити победници Стеријиног позорија за савремени текст, Шабачко позориште са представом „Бацачи прстију“. Овом представом, која се после Њујорка, Париза и Франкфурта, премијерно изводи у Новом Саду  желимо додатно да истакнемо дугорочну визију да се из Подграђа трајно измести саобраћај и тиме сачува барокни драгуљ Новог Сада истакао је Миленковић на конференцији за медије.

Спектакл на отвореном „Филмхармонија“ који спаја неми филм једног од највећих комичара свих времена – Чарлија Чаплина и музику сјајне Загребачке филхармоније Новосађане очекује 3. 4. и 5. септембра у Парку присаједињења од 20 часова. Реч је о два Чаплинова нема филма „Циркус“ и „Малишан“ чију пројекцију ће уживо пратити педесет музичара. Несвакидашњи концерт уз пројекцију филма под звездама је европски прекогранични пројекат Хрватске и Србије, у коме је партнер Музичка омладина Новог Сада.

Корзо, и ове, као и прошле године, један је од кључних догађаја који ће бити одржан 14. септембра. Булевар Михајла Пупина, у самом центру града, постаће својеврсна позорница, на којој наступају виртуози класичне музике. Догађај због ког Нови Сад може да парира европским метрополама обележиће наступ Војвођанског симфонијског оркестра, као и пијанисткиње Рите Кинке, виолинисте Роберта Лакатоша, под диригентском палицом Александра Којића. 

Примењена уметност ће кроз „Калеидоскоп“ оживети и Железничку станицу. Победници 14. Прашког квадријенала, најзначајније светске манифестације посвећене сценографији и сценском простору, биће представљен Новосађанима од 21. до 23. септембра. Пројекат „Ове зграде говоре истину“ састоји се из неколико делова, што значи да ће публика имати прилике да види различите уметности у аутентичном простору Железничке станице – изложбу, перформанс, кратак видео „Кино култура“.

Међу догађајима који показују аутентичност „Калеидоскопа културе“ биће и својеврсно књижевно јутро у оквиру Међународног фестивала прозног стваралаштва, Просефест. Последњег дана овог књижевног фестивала, 28. септембра, у 7 сати ујутру публика ће присуствовати несвакидашњем угођају који књижевност смешта на једну од најужурбанијих локација у граду – Најлон пијацу. На чувеном Најлону публици ће се представити Милутин Ж. Павлов, који ће читати одломак из свог романа „Шармер мале вароши“ и дискутовати са публиком.

Добар део програма овогодишњег „Калеидоскопа“ биће у културним станицама Свилара и Еђшег, на које су Новосађани већ навикли као просторе у којима могу пронаћи бројне садржаје током читаве године, али и учествовати у креирању истих, а културна станица на Грбавици обележиће и годишњицу отварања.

Калеидоскоп и ове године окупља више од 60 организација и њихове садржаје који доприносе претварању целог града у сцену, са циљем развоја публике, повећања видљивости културних програма, како би Нови Сад спремно дочекао годину титуле Европске престонице културе.

Све информације можете пронаћи на сајту: kaleidoskop.ns2021.rs 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.