Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/04/2018
Почињу радови на обнови запуштене Кинеске четврти – будућег креативног центра
15/04/2018

У суботу, 14.4.2018. године, почели су дуго очекивани радови на обнови и ревитализацији старе индустријске зоне, такозване ,,Кинеске четврти’’ – будућег креативног омладинског полиса.

 

На темељима успостављене културе дијалога, изражене кроз низ јавних расправа које је у претходних годину дана организовала Фондација ,,Нови Сад 2021’’, на којима је дискутовано о теми ревитализације Кинеске четврти, донето је пет тачака развоја омладинско-креативног полиса. У суботу, 14.4.2018. године, започела је прва фаза радова која подразумева увођење неопходне комуналне инфраструктуре и уклањање небезбедних објеката. 

Нови Сад, као мало који град у региону, може да се похвали обновом и развојем своја два назначајнија објекта индустријског наслеђа у Новом Саду: старе Свиларе и некадашње фабрике тзв. Кинеске четврти. Новосађани с правом могу да буду утолико поноснији ако се зна да се они стављају на располагање култури и уметности и културним и креативним индустријама, а све на основу одлуке грађана и стручне јавности који су то подржали кроз истраживања, анкете, фокус групе и јавне расправе.

Сви корисници простора са трасе прве фазе радова, уз њихову сагласност и жеље, а уз помоћ Управе за имовину или самостално, обезбедили су привремене или трајне локације за свој даљи несметани рад. По окончању овог значајног улагања у комуналну инфраструктуру, у другој половини 2018. године очекује се и почетак радова на самој обнови и изградњи појединих објекта.

Радна група за капиталне иинфраструктурне пројекте европске престонице културе, уз подршку Савета за развој ,,Youth creative polisa’’, координисала је састанке надлежних предузећа, градских управа, као и представнике културно-уметничке продукције и услужних заната из тзв. Кинеске четврти, где су синхронизоване потребе, али и утврђени технички услови за извођење радова на системима комуналне инфраструктуре у тзв. Кинеској четврти.

,,Пројектанти који су на терену детаљно снимили ситуацију, због старости и девастираности објеката, саветовали су да се обавесте сви корисници пословних простора да ће услови за рад у предстојећем периоду бити небезбедни и отежани“, изнео је др Дарко Полић, председник Радне групе за капиталне и инфратруктурне порјекте. У складу са тим, корисницима простора скренута је пажњада ће безбедност бити угрожена, а приступ објектима ограничен. Како би се и преосталим савесним закупцима изашло у сусрет, биће расписан нови оглас за издавање простора у закуп. Тиме би се према њиховим потребама и могућностима нашла адекватна, привремена или трајна, замена пословног простора до почетка радова на изградњи, која је планирана за септембар 2018. године.

Прва фаза радова у 2018. и 2019. години обухвата изградњу комуналне инфраструктуре и уређење свих саобраћајних површина на Бул. Деспота Стефана, у северној зони тзв. Кинеске четврти и на саобраћајници између тзв. Кинеске четврти и студентских домова.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.