Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/12/2019
Трећи Pocket Globe у Еђшегу: Страст ромске музике
05/12/2019

Трећи Pocket Globe циклус, који од септембра у културној станици Еђшег представља светску, некомерцијалну музику, сада доноси ромске-етно-џез звуке.
Нова „тура“ доброг и квалитетног звука представља два, енергијом и страшћу обојена концерта врхунских етно-џез уметника, али и слушаоницу која ће се бавити разноврсном и пребогатом ромском музиком из свих крајева света.

Први концерт заказан је за 12. децембар у 20.21 час у КС ЕђшегKurina Trio & Gyass. Овај трио, који чине чланови познате музичке фамилије Курина, већ одавно је познат у овим крајевима по врхунској изведби мађарског, румунског и уопште ромског етно џеза. Њихова виртуозност у свирању клавира, цимбала и контрабаса је својеврсна атракција којом су себи годинама крчили пут по фестивалима, код нас и у региону. Сарађивали су и сарађују са музичким величинама као што су Лајко Феликс, Роби Лакатош, Шабан Бајрамовић, Ђорђе Балашевић и Момчило Бајагић Бајага и други.
Карте у износу од 300дин можете купити у Gigstix-u, а продаваће се и на дан концерта у КС Еђшег.
Већ следећег дана, 13. децембра, у ромском циклусу, по већ опробаном рецепту, музику ће бирати DJ Killo Killo, који ће прилагодити свој одабир актуелној теми и покушати да нас упозна са разноврсном музичком заоставштином ромског народа од Индије до Америке. Слушаоница почиње у 20.21 час, такође у КС Еђшег, а улаз је бесплатан.
Трећи концерт у овом циклусу Pocket Globe-а биће 14. децембра када ће од 20.21 час наступити Amaro Del. Од самог почетка овај састав изводи традиционалну музику ромских група из разних крајева Европе и света. Да би дошао до што квалитетнијег изворног музичког материјала „Амаро Дел” сарађује са многим етномузиколозима, а неки од чланова и сами су одлазили на терен да би снимали Роме док свирају или певају традиционалну музику. Ансамбл изводи музику Рома из Мађарске, Румуније, Србије, Русије, Пољске, Индије, Азербејџана, Француске и Молдавије. Ромска традиционална музика је карактеристична по својој наглашеној емотивности, по симболици у текстовима који се певају, а ансамбл „Амаро Дел” јој додаје и ноту софистицираности.
Карте у износу од 300дин можете купити у Gigstix-u, а продаваће се и на дан концерта у КС Еђшег.
Информације о догађају можете пронаћи и на facebook event-u.
Pocket Globe – џепне музичке екскурзије, имају за циљ да Новосађанима представе велика имена актуелне светске музичке сцене, када говоримо о етно, џез и експерименталној музици, а који доносе спој различитих нација, култура, музике, инструмената.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.