Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/08/2019
У Подграђе кроз Новосадску капију – На почетку „Калеидоскопа“ у фокусу архитектура
23/08/2019

Подграђе Петроварадинске тврђаве, једно од највећих културних наслеђа Новог Сада, локација је за први велики догађај под називом „Новосадска капија“ којим ће 24. августа почети овогодишњи „Калеидоскоп културе“.

Како је изгледала Новосадска капија, срушена након Првог светског рата, посетиоци ће имати прилике да виде на самом почетку програма у Подграђу, у 21 сат, кроз визуелну пројекцију.

Место некадашње Новосадске капије полазна је тачка од које ће кренути „Шетња кроз наслеђе“ уз стручно вођење новинара Мирослава Фаркаша.

Након шетње, посетиоци ће имати прилику да направе предах, али на користан начин, уз пројекцију филма „Случај Петроварадин“, код Београдске капије, који говори о обнови Подграђа, али и целе Петроварадинске тврђаве. Филм је део пројекта „Случај Петроварадин: Управљање историјским градским пределима“, који су током прошле године заједно реализовали водећа европска организација посвећена културном наслеђу, Европа Ностра Србија у сарадњи са Заводом за заштиту културних споменика Новог Сада и Факултетом за спорт и туризам ТИМС, а уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Пројекат има за циљ да понуди модел за управљање тим културним добром у оквиру публикације „Досије Петроварадин“, а који ће послужити као пример и за друга културна инфраструктурна наслеђа.

Паралелно са овим догађајима, у улици Лисинског, биће отворена мултимедијална изложба „Бановина 80“ којом се обележава 80 година од оснивања Бановине. Изложбу реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са Историјским архивом града Новог Сада и Архивом Војводине, а Новосађани ће имати прилике да је виде и у септембру.

На самом крају програма, као врхунац вечери, испред Београдске капије добитници Стеријине награде за савремени текст, Шабачко позориште, премијерно у Новом Саду одиграће представу „Бацачи прстију“, у режији Бојана Ђурђева. Бацачи прстију, текст Иве Брдар, један је од најинтригантнијих нових текстова написаних на нашем говорном подручју, који је у оквиру јавног читања представљен у Берлину и Њујорку, где је одиграна и представа, коју је погледала и публика у Штутгарту, док је у Паризу текст претворен у радио драму.

У јеку обнове Подграђа, једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе, програмом у оквиру „Калеидоскопа“ скреће се пажња на културну баштину и архитектуру Новог Сада, подиже се свест о њеном очувању, а у циљу тога подстиче се и идеја да се из Подграђа у потпуности измести саобраћај.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметнике али и саме грађане, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.