Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/06/2017
Подизање друштвеног капацитета кроз културу приоритет културних центара широм Европе
06/06/2017

Дугорочни програм „Калеидоскоп“, чије спровођење започиње Фондација „Нови Сад 2021“, тиче се укључивања грађана кроз 4 независна културно-друштвена центра у четири дела града Новог Сада.
Ове својеврсне културне станице имаће за циљ да покрену капацитет којим Нови Сад располаже и креирају нове путеве друштвеног укључивања заједница које живе у Новом Саду, посебно у деловима ван центра града.

Тим поводом, чланови тима „Нови Сад 2021“ учествовали су на 83. Конференцији Мреже европских културних центара „Trans Europe Halles-TEH“, која се бавила темом утицаја културних центара на друштвену заједницу. Кроз четири конференцијска дана у Пули, преко 250 учесника из целог света имали су прилике да чују занимљиве панелисте и учествују у радионицама где су могли да поделе своја искуства у раду са заједницама, али и да чују нове, занимљиве идеје које спајају културу и уметност са комшилуцима као што је урбано баштвованство, crowdfunding итд.
Основно питање на које је желела да одговори ова конференција је како културни и друштвени центри могу постати колевке социјалне иновације и праксе активних заједница. Конференција је обухватила теме као што су дељење простора, coworking концепт, концепт заједничког живљења, копроизводња, коуправљање. Такође, то је била прилика да чланови Фондације „Нови Сад 2021“ остваре велик број контаката са људима који воде или раде у независним културним центрима широм Европе.
Домаћин конференције, Пулски друштвени центар „Ројц“ окупља преко 106 организација у највећем од бројних војних објеката у Пули. Удружења која у њему делују су сопственим залагањем и средствима уредиле своје просторије и дале нови квалитет некадашњој касарни. Радом и програмима удахнуле су нов живот објекту и граду и створиле темеље за даљи развој. Ходници „Ројца“ личе на велику галерију јер је више од 4.000 м2 осликано од стране бројних уметника у склопу пројекта „Кројцберг“.

Једна од радионица током ове конференције била је посвећена управо теми Европских престоница културе и њиховим могућностима да буду катализатори промене у заједницама. Представници пројекта „Ријека 2020“ представили су пројекат „27 сусједстава“ који подразумева активирање локалне заједнице кроз пружање помоћи у препознавању и решавању сопствених потреба и изазова покретањем локалних иницијатива. Програм „27 сусједстава” омогућиће јачање људских потенцијала у заједницама, кроз едукацију и помоћ у осмишљавању и писању пројеката, привлачењу финансијских средстава, као и у организовању културних активности.

Осим пројекта „Ријека 2020“ представљен је и партипативни концепт „Нови Сад 2021“ који ове године започиње са радом на урбаним џеповима – малим јавним просторима осмишљеним и креираним у сарадњи са локалном заједницом. Такође, у овом програмском делу пројекта „Нови Сад 2021“ ове године предвиђено је и преуређење месних заједница и спровођење програма амбасадори комшилука.
Активно учешће грађана у животу града почиње малим корацима у локалним заједницама које треба покренути из свакодневне летаргије зато чланове тимова ЕПК из Ријеке и Новог Сада чека тежак, али иновативан и узбудљив посао, као и све грађане ових градова.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.