Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Stefan Milenkovic

Објављено:

20/07/2016
Подршка Стефана Миленковића кандидатури Новог Сада за културну престоницу Европе
20/07/2016

Концертом Стефана Миленковића и ансамбла „Camerata Academica” завршава се програм, под радним називом, „За нове мостове – четири дана културе“ у циљу представљања концепта кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

 

Као прави представник елитне културе, Стефан Миленковић се одазвао позиву тима „Нови Сад 2021“ који припрема и реализује кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021. да наступи у Новом Саду и тако класичну музику, још више, на њему својствен начин, приближи Новосађанима и пошаље снажну поруку целом свету да Нови Сад заслужује да буде Европска престоница културе! Стефан Миленковић наступиће уз пратњу ансамбла „Камерата академика” (Camerata Academica). Чланове оркестра чине најбољи млади музичари Академије уметности – асистенти, доценти и најталентованији студенти – под уметничким руководством виолончелисте Марка Милетића. На програму ће бити дела Моцарта, Тартинија и Менделсона.

Износећи своје импресије о оркестру „Камерата академика” наша позната композиторка и академик Исидора Жебељан истакла је да „поред велике музикалности и ентузијазма, оно што овај оркестар издваја и сврстава у сасвим посебну категорију музичких састава јесте огромна љубав и преданост којом се музичари препуштају свирању и музици самој, а што је квалитет који се и у размерама европски реномираних оркестара, данас не среће баш често“.

Са друге стране, свима је позната прича о Стефану Миленковићу као „чуду од детета“, с каријером започетом у петој години, када је први пут наступио с оркестром. Одавно међународно признат и славан, подједнако због своје изузетне извођачке уметности и снажне привржености хуманитарном раду, виолиниста Стефан Миленковић привукао је пажњу светске јавности као десетогодишњак. Након позива тадашњег америчког председника Роналда Регана да свира у Белој кући, уследили су наступи пред совјетским челником Михаилом Горбачовим (у Београду) и папом Јованом Павлом II, да би потом развој младог уметника ишао блиставом узлазном путањом. Један од ретких јубилеја забележио је већ у 16. години, одсвиравши у Мексику свој 1000. концерт.

Концерт за памћење, какав се с правом очекује, Стефана Миленковића и оркестра „Камерата Академика“ одржаће се у четвртак, 21. јула, у Католичкој порти. Почетак је заказан у 20 часова и 21 минут, а улаз је бесплатан.

Stefan Milenkovic

Организатор концерта је креативна екипа „Нови Сад 2021“ уз помоћ у реализацији од стране Културног центра Новог Сада, Музичке омладине Новог Сада и Удружења СТРАДА, а уз пуну подршку Града Новог Сада.

Иначе, програм под називом „За нове мостове – четири дана културе“ поред промоције Града Новог Сада за Европску престоницу културе има за циљ и представљање програмског концепта кандидатуре кроз слоган „За нове мостове“. Претходна три догађаја – џез концерт у галерији ИТД на Петроварадинској тврђави, први концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду, наступ омладинског оркестра ВУ-а из Холандије у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и позоришна представа „Наше место“ на Броду театру – промовисала су по један концепцијски „мост“. Тако су, до сада, представљени „мост“ Слобода који промовише креативне индустрије и младе, „мост“ Нада, културне капацитете и јавне просторе и „мост“ Дуга који обухвата теме конфликта и миграција. Концертом Стефана Миленковића и оркестра „Камерата Академика“ биће промовисан и последњи, четврти Нови „мост“ који презентује културно наслеђе и гостопримство.

Стефан Миленковић подржава кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. Буди и Ти „За нове мостове“.

Direktan prenos koncerta možete slušati na talasima Radio Novi Sad (FM 87.7) od 20:00 časova!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.