Подршка Владе Војводине пројекту „Нови Сад 2021“

Пројекат „Нови Сад 2021– Европска престоница културе“, као ретко који пројекат до сада, добио је, још у време кандидатуре, огромну и недвосмислену подршку огромног броја суграђана, удружења и институција. Пуна подршка исказана је и током састанка покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професора Мирослав Штаткића са делегацијом Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница“ културе коју је предводио директор Немања Миленковић.

Током радног састанка разговарано је о предстојећим активностима Фондације које се, једним делом, финансирају и из буџета АП Војводине.

– Сваки радник у култури, појединачно или као део колектива или неке од институција треба да допринесе адекватном представљању Новог Сада као заслужене престонице културе – истакао је Штаткић и додао да су у том послу најбитнији квалитет, а не квантитет пројеката.

Потврђујући такав став, Миленковић је нагласио да је суштина да се сви ми на најбољи начин представимо кроз низ различитих креативних пројеката, који ће у себи садржати и перспективу одрживости.

– Средства која за овај велики подухват издваја Влада АП Војводине биће усмерена на пројекте и активности у области међународне сарадње, као и на уметничке, партиципативне и инклузивне активности – најавио је Миленковић.

То, како је прецизирао Миленковић, подразумева и набавку одговарајуће мултимедијалне опреме, уређење нових малих јавних простора и активности везане за укључивање особа са инвалидитетом као осетљивих група у друштвени и културни живот Новог Сада.

Подршка Владе АП Војводине пројекту „Нови Сад 2021– Европска престоница културе“, како је прецизирао Штаткић, огледа се и кроз финансијски део пошто је након ребаланса покрајинског буџета за тај пројекат опредељено 87 милиона динара.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.