Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/11/2023
Понос за Нови Сад: „Успаванка за Алексију Рајчић“ победник фестивала у Алексинцу
29/11/2023

Представа која је настала у оквиру пројекта Европске престонице културе не престаје да ниже награде!

Позоришна представа „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Kосића, у режији Југа Ђорђевића, проглашена је за најбољи комад на 11. Фестивалу произведених представа у Алексинцу, освојивши укупно четири од шест награда стручног жирија.

Представа, која је настала у копродукцији Фондације Нови сад – Европска престоница културе, Народног позоришта Београд и Стеријиног позорја, велики је понос за Нови Сад, јер је управо овај комад, који је новосадска публика погледала у оквиру програмског лука „Хероине” у години титуле Eвропске престонице културе, на овогодишњем 68. Стеријином позорју заслужено понео признање за најбоље позоришно остварење.

На манифестацији у Алексинцу, одржаној од 22. до 27. новембра под слоганом „Јуче, сутра, данас…”, Ђорђе Kосић је добио Гран при „Слободан Селенић“ за најбољи драмски текст, „Успаванка за Алексију Рајчић“ је проглашена за најбољу представу, Југу Ђорђевићу је припала Награда за најбољег редитеља, док је  Вања Ејдус за улогу Алексије Рајчић освојила награду „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу.

У периоду од октобра прошле године, заједно са признањима из Алексинца, ова представа изванредне поетске вредности у којој се преплићу елементи традиционалног и брехтовског театра, освојила је укупно 18 награда, а овај изузетан подвиг на понос је свих грађана.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.