Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/06/2015
Повеља Покрет Новог Сада за Европску престоницу културе
03/06/2015

LogotipПовеља „Покрет Новог Сада” је настала као резултат јавног дијалога и представља сублимацију кључних порука учесника конференције „Креативна економија и развој 2021”, која је одржана од 19. до 20. маја 2015. године у Културном центру Новог Сада.

Конференција је одржана у склопу припрема за кандидатуру Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године на иницијативу Програмског савета и Организационог одбора са циљем да се у процес дугорочног планирања и изградњу капацитета града за спровођење пројекта, укључе представници свих заинтересованих страна.

Конференција је постала део већ изграђене платформе – мреже градова Европских престоница културе и градова кандидата за међусобну подршку и учешће експерата који, преношењем својих искустава и презентовањем примера из праксе, указују на реалне изазове и пружају сталну подршку граду Новом Саду на проналажењу сопственог пута до Европске престонице културе. Овом приликом се посебно захваљујемо делегацији из Дортмунда, представницима Дунавске академије, Печуја и Сибиња, који су допринели резултатима ове конференције.

Кључне теме разматране на конференцији допринеле су сагледавању ширег друштвеног контекста културе, кроз дијалог о њој као покретачу економског развоја, приступу финансијама, значају удруживања, интересовањима нове публике, приступачности града за све грађане, образовању и вештинама, проблемима градских простора и стиловима живота нових генерација.

Повеља „Покрет Новог Сада” представља усаглашен став заинтересованих страна о значају Европске престонице културе за град Нови Сад и садржи сет закључака и препорука за постизање дугорочних ефеката, које титула Европске престонице културе треба да оствари на културни, економски и друштвени живот града.

Назив „Покрет Новог Сада” настао је као акроним од „ПОвеља КРЕаТивне економије и развој 2021”, као термин који симболизује почетак друштвене кохезије и заједничког рада свих заинтересованих страна на остваривању визије пројекта Нови Сад 2021.

Повељу је припремила Татјана Калезић, иницијатор и аутор конференције „Креативна економија и развој 2021”, заменик председника Програмског савета Нови Сад 2021 у сарадњи са тимом Нови Сад 2021, а можете је пронаћи овде.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.