Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Позив културних станица

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” расписује Јавни позив „Уметници. Сад!” отварајући кроз мрежу културних станица (1) просторе за креативно изражавање локалних уметника и културних радника. На овај начин желимо да понудимо могућност новосадским уметницима и креативцима да представе своје уметничке пројекте. Намера нам је да кроз овај јавни позив подржимо локалне уметнике и предочимо им могућности сарадње у оквиру мреже културних станица која се континуирано шири.   

На који начин ће Фондација пружити подршку уметницима?

Кроз позив ће бити финансирана 22 гранта, а појединачни грант по апликанту износиће 75.000,00 динара нето (напомена: припадајући порези и доприноси падају на терет пројекта ЕПК).

Какви програми ће бити подржани?

Јавним позивом подржава се извођење уметничких и културних програма (перформанси, представе, филмске пројекције, плесни наступи, изложбе, инсталације, концерти, књижевне вечери и други говорни програми…) у оквиру мреже културних станица.

Ко се може пријавити?

На Јавни позив могу се пријавити аутори уметничких пројеката – физичка лица – уметници, културни радници и лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе и уметничког стваралаштва, са пребивалиштем или боравиштем на територији Града Новог Сада и „Зоне 021” (2).

Који је максималан број пројеката са којим се може аплицирати?

На позив је могуће поднети максимално једну пријаву по апликанту.

Документација за пријаву:

-Образац 1 – Пријавни формулар

-Образац 2 – Изјава о радном статусу

-Очитана лична карта

На основу којих критеријума ће се вршити вредновање пристиглих пријава?

-Капацитети подносиоца пријаве

-Квалитет пројекта 

-Иновативност пројекта

Рокови и начин достављања пријаве:

Комплетна документација за пријављивање доставља се електронски у пдф формату на мејл адресу kulturnestanice@ns2021.rs . Рок за пријављивање 5. 7. 2020. године у 23:59. Пријаве пристигле након овог рока, као и непотпуне и недопуштене пријаве неће бити узете у разматрање.

За додатна питања заинтересовани се могу обратити до 2. 7. 2020. године на мејл адресу kulturnestanice@ns2021.rs .

Резултати Јавног позива „Уметници. Сад!” биће објављени најкасније до 10. јула 2020. године на каналима друштвених мрежа културних станица.

Реализација одабраних програма биће од 15. јула до 8. августа. 

НАПОМЕНЕ:

-Комисија за оцену пројектних предлога задржава право да одлучи у којој културној станици и у ком термину ће бити реализовани програми пројеката који су одабрани на Позиву;

-Културне станице ће у сврху реализације програма, а у складу са својим могућностима дати на коришћење део техничке опреме којом располажу (звук, светло, бина);

-Исплата хонорара извршиће се 15 дана од реализације програма и достављеног фото-наративног извештаја;

-Право учешћа на јавном позиву немају запослени у Фондацији „Нови Сад 2021 ‒ Европска престоница културе“ и културним станицама, као ни чланови њихових породица (деца, родитељи и супружници);

-Oд апликанта се очекује да у пријавном формулару опишу алтернативне могућности представљања пројекта у случају поновљених превентивних здравствених мера које укључују социјално/физичко дистанцирање.

Текст позива 

Пријавни формулар

Изјава о радном статусу 

Најчешћа питања и одговори у вези са Јавним позивом културних станица

 

¹ Културна станица „Млин” (НС ДКЦ), Културна станица „Барка” (бивша Клиса, Слана бара, Најлон…), Културна станица
„Руменка”, Културна станица „Буковац”, Културна станица „Опенс”, Културна станица „Свилара”, Културна станица „Еђшег”,
Културна станица „Караван”.

² Општине Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.