Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/08/2017
Позив за едукацију менаџера културних програма
04/08/2017

Фондација Нови Сад 2021 у жељи да подигне капацитете и изгради вештине професионалних менаџера у култури покреће пројекат едукације будућих вођа културних пројеката кроз програм Lab for European Project Making. У периоду од децембра 2017. до августа 2018. године кроз три седмодневна тренинг-семинара (модула) више од 15 еминентних европских стручњака одржаће предавања и радионице за 30 потенцијалних културних менаџера. Носиоци пројекта су Нови Сад 2021, Ријека 2020 и Темишвар 2021, а партнери у пројекту обуке будућих менаџера културних догађаја су Матера 2019, Пловдив 2019 и Елефсина 2021. Сваки модул укључиће по два ментора и три предавача, реномиране стручњаке из специфичних области за организовање културних догађаја.

Лазар Јованов, руководилац Сектора за партиципативне пројекте Фондације Нови Сад 2021, најавио је на јучерашњој презентацији пројекта Lab for European Project Making да ће Нови Сад представљати осам културних менаџера који ће бити изабрани на конкурсу који је отворен до 15. августа. Један од главних услова је да кандидат има две године искуства у руковођењу културних пројеката.

– Жеља нам је да кроз пројекат ЛАБ радимо на оснаживању и подизању капацитета, као и на развоју будућих менаџера културних пројеката и догађаја. Кандидати који буду изабрани добијају могућност да, након едукације, узму учешће у управљачким структурама Фондације Нови Сад 2021 и пројекта Европска престоница културе – нагласио је Јованов и додао да очекује да ће неки од кандидата почети активно да раде на пројекту Европска престоница културе и док буде трајала ова бесплатна едукација.

Савтеник Фондације Нови Сад 2021 Кристијан Потирон истиче да су основни задаци менаџера у култури планирање, продукција и мониторинг.

– Најважнија особина културног менаџера требало би да буде флексибилност јер културни менаџмент обухвата више области и дотиче разне дисциплине. Али оно што најчешће привуче људе овом послу је радозналост и задовољство јер се дешава да се посао преклапа са задовољством – казао је Потирон.

Током промоције господин Потирон је изнео као позитиван пример сличан пројекат који је реализован у Плзењу у оквиру припрема тог града за Европску престоницу културе.

Први тренинг-семинар планиран је за децембар 2017. године у Темишвару када ће учесници имати прилику да се посвете теми развоја публике и њеног активног укључивања у програм. Уследиће семинар у Новом Саду у априлу 2018. године, а последњи модул обуке биће организован у Ријеци током јула 2018. године.

Више информација о овом програму можете добити путем следећег линка.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.