Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Позив

У складу са прокламованом тежњом да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе, која је потврђена и доношењем скупштинске Одлуке о образовању и именовању Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године, у чврстом уверењу да би статус Европске престонице културе допринео културном, социјално–економском и урбанистичком развоју Града, а да предуслов реализације активности усмерених ка добијању овог статуса, у значајној мери зависи од укључивања јавног, приватног и невладиног сектора у процес припреме пријаве, Организациони одбор упућује:

ПОЗИВ

 

Представницима невладиног сектора, друштвено ангажованим на пројектима из области културе, социјалних питања, урбанизма, заштите мањинских и људских права и осталих области релевантних са становишта критеријума за добијање статуса Европске престонице културе,  предвиђених чланом 5 Одлуке Европске комисије, да се активно укључе у процес кандидатуре Новог Сада и дају свој пуни допринос остваривању овог значајног циља. Ради реализације наведеног, позивамо представнике трећег сектора, да заједничким снагама и активностима, планирамо и реализујемо пројекте усмерене ка испуњавању критеријума Европске комисије и окончамо поступак кандидатуре и писања апликационе пријаве, на начин да Граду повећамо изгледе за добијање статуса Европске престонице културе, а грађанима Новог Сада, у перспективи, омогућимо културни, социјални, урбанистички и цивилизацијски просперитет. Молимо све заинтересоване организације, да се одазову позиву, попуњавајући анкетни формулар који је слободан за преузимање на веб адреси www.novisad2020.rs и да га, до првог фебруара 2014. године доставе на имејл адресу: predlog@novisad2020.rs.
У нади да ћемо успоставити сарадњу и постићи консензус око активности везаних за најзначајнији културни пројекат у нашем граду у последњих неколико деценија,

У име Организационог одбора,
др Андреј Фајгељ, председник

 

Формулар за пријаву: Анкетни-формулар-НС-ЕПК

 

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРИЈАВЕ

 

Критеријуми за оцену пријаве су подељени у шест категорија: „дугорочна стратегија“, „капацитет спровођења планираног“, „културни и уметнички садржај“, „Европска димензија“, „обухваћеност“, и „менаџмент“.

1.    У категорији „дугорочна стратегија“, оцењују се следећи фактори:

 • Стратегија културног развоја града која је на снази у време аплицирања, укључујући и планове културне политике и одрживе културне активности након добијања статуса Европске престонице културе;
 • Планови за јачање капацитета културног сектора;
 • Планови који имају за циљ јачање дугорочне везе између сектора културе и економског и социјалног сектора града;
 • Предвиђени дугорочни културни, социјални и економски ефекти које ће Европска престоница културе имати на град;
 • Планови за праћење (мониторинг) и евалуацију утицаја добијеног статуса Европске престонице културе на град;

2.    У категорији „капацитет спровођења планираног“, градови кандидати треба да покажу да:

 • Апликација ужива политичку подршку;
 • Град има или ће имати адекватну и одрживу инфраструктуру за добијање статуса Европске престонице културе;

3.    У категорији „културни и уметнички садржај“, следећи фактори се оцењују:

 • Јасна и кохерентна уметничка визија културног програма за ту годину;
 • Укључивање локалних уметника и културних организација у концепцију и имплементацију културног програма;
 • Опсег и разноликост предложених активности и њихов укупан уметнички квалитет;
 • Способност да се комбинује локално културно наслеђе и традиционалне уметничке форме са новим, иновативним и експерименталним културним изразима.

4.    У категорији „Европска димензија“ вреднују се следећи фактори:

 • Обим и квалитет активности којима ће се промовисати културна разноликост Европе;
 • Обим и квалитет активности којима ће се истицати заједнички аспекти европских култура, наслеђа и историје, као и европских интерграција;
 • Обим и квалитет активности којима се обухватају европски уметници, сарадња са надлежнима или градовима из других земаља, и транснационално партнерство;
 • Стратегија за привлачење пажње шире европске јавности;

5.    У категорији „обухваћеност“, вреднују се следећи фактори:

 • Укљученост локалног становништва и цивилног друштва у припрему апликације и имплементације статуса Европске престонице културе;
 • Стварање нових и одрживих могућности за присуствовање или учешће у културним активностима што већег броја грађана, нарочито младих људи и маргинализованих и угрожених група, укључујући и националне мањине. Посебну пажњу, где је могуће, треба посветити доступности ових активности особама са инвалидитетом и старијим особама;
 • Општа стратегија за развој публике, а посебно веза између образовања и учешћа школа.

6.    У категорији „менаџмент“ вреднују се следећи фактори:

 • Изводљивост предложеног буџета. Буџет треба да обухвати припремну фазу, годину када је предвиђена ЕПК и да обезбеди базу за наставак активности;
 • Предвиђену управљачку структуру и извршно тело за имплементацију Европске престонице културе;
 • Поступак именовања уметничког директора и његове/њене области рада;
 • Комуникациону стратегију која треба да буде свеобухватна и да истакне да је Европска престоница културе иницијатива Уније;
 • Способност да се комбинује локално културно наслеђе и традиционалне уметничке форме са новим, иновативним и експерименталним културним изразима.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.