Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
UPAD

Објављено:

13/10/2020
„Млади не падају, они упадају” – Позоришни фестивал „УПАД“ од 19. октобра у Новом Саду
13/10/2020

Други по реду позоришни фестивал „УПАД“ Студентског културног центра Нови Сад, који је покренут прошле године, са циљем унапређења позоришне уметности за младе, биће свечано отворен у понедељак, 19. октобра у 20 сати представом „Сакриј се негдје далеко. До смрти“ у Новосадском позоришту. Представа је ауторски пројекат Кристиана Жана Мишела Јалжечића и Доротеје Шушак, у копродукцији Артерарија из Загреба.

УПАД позоришни фестивал

Током 13 дана, до 1. новембра биће изведено чак осам представа у Новосадском позоришту, Гимназији „Лаза Костић“, Спомен-збирци Павла Бељанског и Српском народном позоришту, а целокупан програм публика може да погледа на овом линку.

Као и претходне, и ове године након представа, разговоре са публиком модерираће млади студенти и средњошколци који су представе селектовали. Уметнички координатор фестивала Бојан Милосављевић истиче да фестивал остаје доследан одбацивању превазиђеног и најчешће обесмишљеног концепта такмичења, жирија и награда. Уместо формалног вредновања представа фокус је на вредновању и промишљању друштвених односа и проблема.

„Друго издање фестивала УПАД 2 наставља са разрадом специфичног и јединственог концепта на коме је било засновано прво издање фестивала. И овога пута млади су селектовали иновативне представе које критички промишљају свет у коме живимо, засноване на текстовима Јоакима Вујића, сликама Павла Бељанског и коментарима на Фејсбуку. Избрисане су границе између професионалног и омладинског театра, па тако имамо представу у режији Јана Фабра и извођењу Народног позоришта Београд заједно са представом гимназијског театра из Крагујевца. Већина представа биће новосадске премијере“, објашњава Милосављевић.

Позоришни фестивал „УПАД 2“ реализује се у оквиру активности на међународном пројекту „BeSpectActive!” који је део ЕУ програма Креативна Европа – Култура и који окупља 19 партнерских организација из 15 држава ЕУ. Партнери су значајни европски позоришни фестивали у Даблину, Гетеборгу, Прагу, Нитри и Сибиу, универзитети у Барселони и Монпељеу, те регионалне мреже установа културе из Португала и Француске. Циљ пројекта је развој публике кроз специфичан концепт такозваних „активних гледалаца” или „селектора”, као и унапређење међународне мобилности уметника. Концепт активних гледалаца заснован је на идеји учешћа публике у селекцији представа за фестивале

Улазнице за представе се могу резервисати и купити на благајни позоришта у којима се представе играју, по цени од 500 динара, док је за студенте и средњошколце цена карте 250 динара.

Организатори моле све посетиоце да се придржавају мера, односно да носе маске и поштују дистанцу.

Пројекат је подржала Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.