Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/10/2019
Министар културе позвао културне установе из целе земље да се прикључе пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“: Сада је време
10/10/2019

Министарство културе и информисања Републике Србије и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ организовали су у Клубу посланика у Београду презентацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ намењену представницима институција културе широм Србије. Циљ скупа био је упознавање руководилаца културних установа са начинима и могућностима укључивања у овај пројекат од националног значаја, како би се у години титуле Европске престонице културе културно наслеђе Србије представило на најбољи начин домаћој и светској јавности.

Министар културе и информисања, Владан Вукосављевић, нагласио је важност ове ласкаве титуле за културу Србије и приказивање њеног раскошног пејзажа читавом свету.
„Европска престоница културе је права позорница културе где ће се појавити све што у српској култури вреди, а на нама је да то искористимо као један од кључних, магистралних момената за представљање културног блага наше земље“ изјавио је министар.

Похваљујући досадашње напоре и достигнућа „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у реализацији овог пројекта, он је нагласио да ће, укључивањем у програме, институције културе бити у прилици да прикажу своје капацитете и културни потенцијал различитој и несумњиво великој публици која ће посетити Нови Сад, али је истакао да за то није остало много времена.

„Зато је потребно што пре кренути у врло озбиљне разговоре, преговоре и организацију. Сада је време и што се тиче одабира манифестација, изложби, главних и пратећих програма, како бисмо 2021. годину дочекали спремно“ – истакао је Вукосављевић и позвао културне установе на интезивну сарадњу са Фондацијом.

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић, нагласио је да је најважније да се пројекат реализује заједничким снагама, јер синергија доприноси и повећању видљивости самих институција и програма, али и стварању нове публике, као и побољшању свеукупног културног имиџа земље.

„Уколико успемо да ово урадимо у заједничкој синергији биће добробити за све нас на дугорочном нивоу. Овим пројектом ћемо поново показати колико је култура мотор и покретач једног друштва“ рекао је Миленковић.

Окупљеним руководиоцима институција културе и културним радницима обратили су се и в.д. помоћника министра за међународну сарадњу у области културе и уметности, Асја Драча Мунтеан, председница Управног одбора „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Тијана Палковљевић Бугарски, директор Дирекције програма „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Душан Каличанин и руководилац Сектора кустоса, др Лазар Јованов. Они су детаљно представили мисију, визију, структуру пројекта, програмску концепцију и досадашња постигнућа, али и начине укључивања установа културе у будуће програме.

Посебно је наглашена спремност тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ да пружи помоћ установама културе у реализацији програма и пројеката, као и у међусобном повезивању, али и повезивању са културним институцијама широм Европе.

Учесници скупа су се сложили да Србија има шта и коме да покаже 2021. године, када ће читава земља бити под рефлекторима домаће и светске јавности. Ово су сада кључне године за дугорочно подизање културних капацитета свих установа – закључено је на скупу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.