Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/04/2016
Представљање пројекта Нови Сад Европска престоница културе 2021. на 22. Међународном салону књига
12/04/2016

Салон књига, као место сусрета писаца и читалаца, окупља делатнике из области књижевности, издаваштва, медија, научне и стручне литературе. Посебну културну вредност даје му пратећа манифестација „Дани Лазе Костића“, у оквиру које гостују писци добитници књижевних награда, преводиоци, књижевни критичари, као и књижевна награда „Лаза Костић“ – која се додељује за најбоље књижевно остварење, али и издавачки подухват, између два Салона књига.

Овогодишњи лауреат Награде „Лаза Костић“ је Миодраг Кајтез за роман „Изложба“, у издању Агоре, Нови Сад – Зрењанин. Након доделе награде, члан Градског већа за културу Вања Вученовић представио је пројекат Европска престоница културе пред многобројним посетиоцима, истакавши:

“Филм које сте погледали само је један део тога шта је урађено, а наш пут ка Европској престоници културе почео је 2011. године. Морамо да верујемо у чуда да бисмо били у прилици да иста остваримо и данас се заиста налазимо у једном пресудном тренутку, на прекретници која нашем граду може да донесе неслућене бенефите и добробит, али не само у смислу јачања културних потенцијала града, већ и у промени перцепције о значају културе у животима свих нас.“

 

tu gde sam Vanju citirao
Члан Градског већа за културу Вања Вученовић

 

Титула Европске престонице културе не доноси само културни развој, она доноси и свеукупни друштвени развој!

 

vanja kolaz

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.