Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/03/2015
Представљен веб-портал културних дешавања „КултТура“
31/03/2015

Јединствени календар догађања, на један „клик“ од суграђана

 

IMG_6009Пројекат “КултТура”, који представља јединствени веб-портал културних догађаја на територији Града Новог Сада, званично је почео са радом 15. марта, а јавности је представљен на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Ово је један од пројеката на путу до титуле Европска престоница културе 2021, а идеја је била да се креира интернет платформа која представља регистар културних дешавања у Новом Саду, ради њихове боље промоције и доступности. Портал је јединствен, јер Нови Сад до сада није имао „календар“ културних дешавања, модеран је и биће од велике помоћи свим суграђанима.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић рекао је да овај портал јако важна ствар у култури Новог Сада, нешто што многи градови у овом тренутку немају, а што ће, свакако, помоћи намерама актуелне градске власти да културу и квалитет културног живота у граду подигне на виши ниво.

– Добили смо један прави регистар о културном дешавањима у граду, путем кога ће град Нови Сад учинити културу приступачном свим суграђанима, што је и интенција свих нас који радимо у култури. Позивам све оне који раде у култури да се одазову позиву и да се укључе у рад овог информатора, како би суграђани били благовремено обавештени о догађајима који организују. Тако ћемо показати и колико је Нови Сад културолошки развијен, и да мало који град има толико манифестација као Нови Сад. Са правом можемо рећи да је наш град један од најбогатијих градова када говоримо о културном дешавањима у Србији – нагласио је Вученовић.
Председник Организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, др Андреј Фајгељ истакао је да су ову платформу тражили суграђани, па је због тога и задовољство представити је. Сада, како је додао, остаје само да је Новосађани попуњавају и користе.

– Има већ више од две године како смо позвали све да заједно постанемо Европска престоница културе 2021. године. Кроз низ партиципативних догађаја које смо организовали, приметили смо да се једна ствар издвојила. То је потреба да бројни културни догађаји нашег града, бројне установе, активизми појединаца, треба да буду на једном месту. Управо због тога што се раније дешавало да људи желе да одлазе на одређена догађања, а да нису знали да се дешава нешто што их баш занима. Једна од првих ствари које су грађани и представници сттручне јавности приметили је да нам је потребно да имамо заједничку платформу, календар, културних догађаја. Ми смо суграђане послушали шта су рекли, рекли смо урадићемо и урадили смо-нагласио је Фајгељ.

Представници Културног центра „Утопиа“ Милош Милић и Марко Симић рекли су да је њихов Центар релативно нов пројекат и да они желе да се баве културом уопштено, па су осим музичких дешавања у рад „Утопие“ укључене и представе, пројекције филмове, трибине, и остало. Они сматрају да је неопходно да Нови Сад као једна од културних престоница наше земље има централизовано место за проналежење информација о дешавањима у граду. Такође, они кажу да је сарадња између приватног и државног сектора у култури, по њима, неопходна.

Портал је уједно и бесплатан сервис за цео културни јавни и приватни сектор у граду. На сајту постоји филтер претраживање културних дешавања по датуму, категоријама (изложбе, концерти, филмови, представе, фестивали и манифестације, промоције и предавања, радионице) и локацијама (назив, адреса, контакт мејл и телефон, веб-сајт или Фејсбук страница). Такође, корисници портала могу сами да додају културна дешавања у граду. Ускоро ће бити доступна и андроид апликација. Културна дешавања могу да се прегледају на српском (ћирилица и латиница) и енглеском језику, тако да су доступна и страним туристима, а сви корисници имају транспарентан и јасан преглед културних дешавања у Новом Саду.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.