Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/03/2014
Представљена иницијатива да се Нови Сад кандидује за Eвропску престоницу културе на Новосадском сајму
04/03/2014

 

На штанду Културног центра Новог Сада на 20. Међународном салону књига, представљена је иницијатива за кандидатуру нашег града за Европску престоницу културе за 2020. годину, где су се посетиоцима обратили директор КЦНС, др Андреј Фајгељ и члан кооринационог тима за Европску престоницу културе, Дарко Полић.

Европска престоница културе је највећи културни пројекат Европске уније, који је након дугогодишњег спровођења постао веома значајан за све чланице. Новина је то да у пројекту могу да учествују и градови чије су државе кандидати за улазак у Европску унију.

У претходних годину дана, тим који ради на кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе, уложио је велике напоре како би до јесени испунио све услове за то. У припреми је учествовала новосадска културна јавност, али и сами грађани који су кроз различите пројекте имали прилику да поделе своје мишљење о томе на који начин би наш град постао још лепше место за живот.

Директор новосадског Културног центра, др Андреј Фајгељ, објаснио је колико је овај пројекат значајан за Нови Сад, град који има огромне културне квалитете и потенцијале. Фајгељ је истакао да Европска унија има одличне пројекте из разних области, и да би требало да се поради на томе како бисмо учествовали у њима.

Учешће у пројетку „Европска престоница културе 2020“, може да донесе одређене користи нашем граду.

„Највећа корист коју овај пројекат може да нам донесе, јесте да се Нови Сад у најлепшем светлу представи европским културним метрополама. Самим тим, привући ћемо посетиоце са различитих делова континента, што значајно може да унапреди положај нашег града. То је искуство градова који су већ прошли кроз овај пројекат. Друга ствар коју можемо да променимо учешћем у овом пројекту јесте негативан имиџ о нашој земљи, који се већ деценијма одржава у свету. Нови Сад, Србија и Војводина послаће слику о Новом Саду, који је уједињен и у различитости“, закључио је Фајгељ.

Колико се ради на томе да Нови Сад постане Европска престоница културе 2020, објаснио је члан координациног тима, Дарко Полић. Он је, пре свега, посетиоце упознао са пројектом, представио претходне Европске престонице културе, и нове кандидате за ову престижну титулу. Према Полићевим речима, уколико 2020. године Нови Сад не постане кандидат за ЕПК, следећи пут када ћемо моћи да се кандидујемо, биће тек за 35 година, и због тога је врло важно да успемо у томе и да Нови Сад буде уцртан на културној мапи света.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.