Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/09/2017
Predstavljeni pobednici urbanističko-arhitektonskog konkursa „Nova mesta“
26/09/2017

Proces uređenja javnih prostora pod nazivom „Nova mesta“, pokrenut u junu ove godine, danas je dobio i svoje prvo finale. Na konferenciji za medije održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, na kojoj su se javnosti obratili Darko Polić, predsednik žirija i član Radne grupe za infrastrukturu i kapitalna ulaganja i Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, proglašena su najbolja i nagrađena arhitektonsko-urbanistička rešenja.

Na samom početku akcentirana je činjenica da su po prvi put u Novom Sadu, građani i građanke imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora, a sam proces obeležio je visok nivo transparentnosti i demokratičnosti. Na taj način još jednom je ostvarena težnja ka većem nivou participativnosti u okviru projekata Evropske prestonice kulture, kao i visoki rezultati odabranih metoda koje Fondacija Novi Sad 2021 bira za realizaciju planiranih aktivnosti.

Samu metodologiju korišćenu u projektu Nova mesta obrazložio je Darko Polić i naveo da su sprovedeni postupci anketiranja, ispitivanja putem fokus grupa, javnog pozivanja, primanja pristiglih radova, rada žirija i selekcije i vrednovanja radova, a ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora. Pored toga, Polić je napomenuo da je ovo model koji je prvi put na ovaj način sproveden u Novom Sadu i Srbiji iz ugla struke i proglasio pobedničke radove.

Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada govorio je o uključenosti udruženja DANS u proces stvaranja Novih mesta, kao i načinu sprovođenja konkursa. Jović je podsetio prisutne da su članovi žirija činile istaknute arhitekte i urbanisti iz Srbije i regiona: dr Darko Polić, dipl.inž.arh., doc. dr Pavle Stamenović, dipl.inž.arh., doc. dr Rene Lisac, dipl.inž.arh., Vera Golubović, dipl.inž.arh. i sociolog, i Dejan Mitov, dipl.inž.arh. Jović je izrazio veliko zadovoljstvo što je stigao zavidan broj predloga iz zemalja u regionu i time podigao značaj celog procesa odabira i selkcije. Jović je naveo i da je ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57.

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora: Doc dr Malina Čvoro, d.i.a., Doc dr Saša Čvoro, d.i.a., Slobodan Peulić, d.i.a., Maja Medić, student, Neda Medić, student, Nebojša Jeremić, student. Za istu lokaciju pohvaljena su dva rada: studenta Đorđa Ilića, i grupe autora: Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ana Gojković. Ahitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Bosne i Hercegovine, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović. Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić, a pohvale su dobili Fedor Jurić i Albert Topić, kao i Jovana Laketić i Sanja Đurđević. Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića. Pohvala za realizaciju preuređenja anketne zone lokacije u Kovilju dobila je grupa autora: Marijana Simić, Vesna Trbić, Ivan Simić, Olivera Petrović, Tihomir Dičić i Kristina Verušeski, a pohvaljen je i rad Igora Rajkovića. Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić, a pohvaljen je tim autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić, Natalija Ristanović. Nagrada publike, odnosno Novosađana koji su glasali, pripala je Miljani Janković i Neveni Kunčak za lokaciju Detelinara.

Brojna uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih Novih mesta za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Podsećamo da je u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokrenula proces uređenja javnih prostora sa željom da kreira trajni model u kom će sugrađani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja javnog prostora, u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini. Pored anketiranja stanovništva i vođenja grupnih razgovora, organizovani su sastanci (fokus-grupe) sa svima koji mogu da doprinesu oživljavanju javnih prostora i sadržaja u svom komšiluku: aktivnim organizacijama i pojedincima koji se bave kulturnim, umetničkim i kreativnim stvaralaštvom. Pored toga što su u procesu odlučivanja i uređenja odabranih lokacija uvaženi predlozi građana, konsultovana je i stručna javnost: zajedno sa Društvom arhitekata Novog Sada, detaljnije su definisani željeni sadržaji, karakteristike, opremanje i uređenje javnih prostora. Na osnovu postavljenih kriterijuma, prilagođenih specifičnim potrebama i karakteristikama zajednice, 15. avgusta ove godine, Fondacija “Novi Sad 2021“ raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora, na koji su do 15. septembra svoje ideje i projekte mogli da šalju pojedinci i strukovna udruženja, odnosno arhitekte i urbanisti. Građani su pozivani i da putem stranice Fondacije glasaju za arhitektonsko rešenje po svom izboru, a projekat sa osvojenim najvećim brojem glasova publike dobija novčanu nagradu, dok će stručni žiri glasove građana uzeti u obzir i pri donošenju odluke o pobedničkom rešenju.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.