Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/11/2019
Препоруке од грађана европских земаља Европској комисији
01/11/2019

Каква је будућност Европе? Шта су њени проблеми? Како би они требало да се реше? На та и друга питања одговорило је на хиљаде грађана европских земаља, а њихови одговори, преточени су у „Белу књигу за будућност Европе“ која је упућена Европској комисији.
Књига препорука произашла је из пројекта SPACE који је покренут због проблема недовољног укључивања грађана у демократске процесе Европске уније, што је закључено након сваких европских избора.
Читав пројекат заснован је на сусретима са грађанима различитих профила, анкетирањем, дебатом и истраживањем ван институција, то јест на улици.
Током две године, одржано је 35 уличних дебата у неколико градова Европе: Тиђано и Леће у Италији, Требње у Словенији, Хиос у Грчкој, Клуж и Санпаул у Румунији, Талин у Естонији, Беч у Аустрији, Пула и Пореч у Хрватској, Орлеан и Марсељ у Француској, као и у Новом Саду, с обзиром на то да је Србија у процесу за улазак у Европску унију.
Бела књига за будућност Европе није политични програм, већ израз различитих мишљења грађана Европе када је реч о заједничкој будућности. Садржи препоруке које припадају једино грађанима који су их изразили.
Партнер на пројекту био је и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а код нас су одржане три дебате.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.