Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/04/2015
Пригрлимо културу – Нови Сад и Осијек заједно до победе
17/04/2015

Чланови Хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“, окупили су се на кеју, код Споменика жртвама рације, где су у рукама држали слова која су чинила натпис „Нови Сад 2021“ и „Осијек 2020“. Реч је о перформансу, који је организовао Одбор за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе, на тај начин пружајући подршку Граду Осијеку, који је 17. априла предао кандидатуру за Европску престоницу културе 2020. године. На тај начин настављена је уговорена сарадња између два пројекта, која ће се наставити и убудуће у циљу успеше реализације обa пројекта.

unnamedПоводом кандидатуре Осијека, у том граду је, такође, одржан перформанс где су 2.020 младих Осијечана пружили руке једни другима и направили велики обруч око старог дела града – Тврђе, и на тај начин подржали свој град на путу до титуле Европске престонице културе. Осмеси младих и њихов ентузијазам јасно су показивали снажну жељу нових генерација да њихови градови освоје ове престижне титуле. Видео који приказује припрему за перформанс снимљен дроном можете погледати испод.

Такође, подсећамо да је 16. априла објављен позив за предлагање пројектних идеја за пројекат кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021 године. Циљ овог позива, симболички названог, „Стварајмо заједно“, је креирање оригиналног и инвентивног програмског концепта и укључивање грађана и шире јавности у поступак кандидатуре. Критеријуми позива, као и све остале информације могу се пронаћи овде. Попуњене пријаве је потребно доставити на интернет адресу predlog@novisad2021.rs, најкасније до 15. маја 2015. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.