Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/05/2019
Приступачни веб-сајт представљен у Културном центру Руменка
31/05/2019

Препознајући важност унапређења приступачности информација, Културни центар Руменка у сарадњи са Домом за децу и омладину ометену у развоју „Ветерник“ израдио је приступачни веб сајт како би сви имали могућност да буду активно укључени у друштвена дешавања на пољу културе. Презентација је уприличена у Култуном центру у Руменки. Израда оваквог сајта реализована је кроз јавни конкурс за приступачност Фондације „Нови Сад 2021“.
Након презентације, отворена је изложба радова – „Иконе на свили“ (креативна радионица ДАР ) иза које стоје деце и млади са сметњама у развоју, као и особе са инвалидитетом удружења грађана „Љубав, вера, нада“. Уз ову, отворена је и изложба радова деце и младих Културног центра Руменка. Тим поводом, одржан је и концерт „Музика нас све спаја“ у оквиру фестивала „Hearts in harmony“ који се ове године одржава девети пут.
У оквиру јавног конкурса „Приступачност“ који је Фондација „Нови Сад 2021“ расписала прошле године подржано је укупно 6 пројеката установа културе у чијем је фокусу управо „приступачност“ и то у укупном износу од 4.373.500 динара.
Током 2019. Фондација ће наставити са програмима за унапређењe приступачности. Кроз пројекат „Доступна уметност“ биће организоване обуке из приступачности за раднике у организацијама културе. Реализоваће се истраживање културних навика особа са инвалидитетом, више изложби и радионица у оквиру платформе Друга Европа, као и конкурс за израду приступачних веб-сајтова установа културе.
Један од највећих проблема са којима се сусрећу глуве и наглуве особе, слепи и слабовиди јесу комуникацијске препреке на које свакодневно наилазе у својој заједници. Немогућност информисања, стицања знања и вештина, активна укљученост доводи до њихове маргинализације, искључености те и опадања квалитета живота.
Управо реализацијом конкурса за приступачност, Фондација „Нови Сад 2021“ омогућава да сви имају једнако право да буду информисани те и да та могућност не буде привилегија, већ право.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.