Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/03/2019
„Приступачност“: Почињу обуке из знаковног језика за запослене у установама културе
20/03/2019

Пројекат „Историја у сликама на знаковном језику“ који је подржан кроз конкурс повећање приступачности установа културе Фондације „Нови Сад 2021“, а који спроводи Архив Војводине у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Војводине, почео је са реализацијом. Кроз тромесечну обуку знаковног језика за запослене у установама културе омогућиће се приступачност у комуницирању са глувим и наглувим особама.

У оквиру јавног конкурса „Приступачност“ који је Фондација „Нови Сад 2021“ расписала прошле године подржано је укупно 6 пројеката установа културе у чијем је фокусу управо „приступачност“ и то у укупном износу од 4.373.500 динара.
Пројектом „Историја у сликама на знаковном језику“ је такође планирано да се особама са неким степеном оштећења слуха омогући приступачност садржајима Архива, истраживачкој сали, као и приступ свим изложбама које Архив организује. На тај начин, особе са оштећеним слухом биће активно укључене у друштвена дешавања на пољу културе.

У оквиру јавног конкурса „Приступачност“ још пет пројеката

Из радионица инклузивног карактера настале су две представе које се реализују у склопу пројекта „Уметност и инклузија“ који потписују Галерија Матице српске и удружење Пер.Арт. „Мала журка пропуштеног плеса“ је дефинисана као хибридни јавни догађај у којем учествују сви: и публика и и извођачи, и особе са инвалидитетом и они који су без инвалидитета. Наредно извођење овог перформанса је 22. марта у Новосадском позоришту, док ће представа „Дис_Сyлпхиде“, која у фокус ставља позицију особа са инвалидитетом у плесу, бити изведена 25. и 26. марта у гимназији „Лаза Костић“.

Важност унапређења приступачности информација препознао је Културни центар Руменка који је, у сарадњи са Домом за децу и омладину ометену у развоју „Ветерник“, започео израду приступачног веб сајта. Галерија линковне уметности поклон збирке Рајка Мамузића кроз пројекат „Израда приступачне веб презентације” такође жели да подстакне промене тиме што ће омогућити да што већи број корисника са неком врстом ограничања може да се информише о предстојећим културним догађајима.

У склопу истог јавног конкурса, Културни центар „Младост“ у Футогу у сарадњи са Савезом слепих Војводине реализује пројекат „Voice painting“ чији је циљ да снимањем аудио књига, дела савремених домаћих писаца учине доступним слепим и слабовидим особама. На тај начин унапредиће се квалитет живота особа са потешкоћама у опажању чулом вида. Према подацима Савеза слепих и слабовидих Војводине, у нашој покрајини живи 3500 слепих или слабовидих особа.

Синергијски рад у установама најбоље се види кроз пројекат „Музеј за све“, где су се удружили Спомен-збирка Павла Бељанског, Музеј Војводине, Галерија Матице српске, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик и Савез глувих и наглувих Војводине. Израда мултимедијалне апликације са информацијама о сталној поставци, симултано тумачење стручних вођења у музеју, реализација креативних програма, штампа бојанке са мотивнима знаковног језика јесу активности које ће бити спроведене у овом специфичном уједињавању музеја када ће бити направљен искорак у садржају музејских институција, али и унапређени услови за друштвени живот глувих и наглувих суграђана.

Један од највећих проблема са којима се сусрећу глуве и наглуве особе, слепи и слабовиди јесу комуникацијске препреке на које свакодневно наилазе у својој заједници. Немогућност информисања, стицања знања и вештина, активна укљученост доводи до њихове маргинализације, искључености те и опадања квалитета живота.
Управо реализацијом конкурса за приступачност, Фондација „Нови Сад 2021“ омогућава да сви имају једнако право да буду информисани те и да та могућност не буде привилегија, већ право.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.