Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Процес мониторинга

Процес мониторинга пројекта Нови Сад 2021

Пројекат Европске престонице културе један је од најзначајнијих пројеката Европске уније у области културе и уметности. Европска комисија делегирала је процес евалуације, одабира и мониторинга Панелу независних експерата састављених од 10 истакнутих стручњака из различитих области културе и уметности. Овај процес и комуникација са стручњацима из целе Европе доказ је и потврда да се пројекат Европске престонице културе спроводи правовремено и квалитетно, у складу са плановима и стратегијама и уз примену највиших стандарда европске културне политике.

Представници Панела независних стручњака Европске комисије својим сугестијама и препорукама, помажу стручним телима, органима и запосленим у Фондацији Нови Сад 2021 и свим културним актерима у граду да, на најбољи могући начин припреме пројекат Нови Сад 2021 и имплементирају највише стандарде у области културе и уметности који се данас примењују у Европи.

Процес мониторинга започиње одмах након добијања титуле Европске престонице културе и спроводи се посредством три формална панела – 2017, 2019 и 2021. године и подношења извештаја Фондације Нови Сад 2021 о напретку пројекта. Представници Панела независних стручњака прате развој пројекта кроз извештаје о напретку, посете на терену и на мониторинг панелима.

У септембру 2017. године, Фондација Нови Сад 2021 подноси први извештај о напретку пројекта, у складу са правилима пројекта Европске престонице културе. У октобру исте године, одржан је први мониторинг панел на коме су представници Фондације Нови Сад 2021 у Бриселу представили све активности усмерене ка развоју овог пројекта. У новембру 2017. године је објављен први извештај о напретку Нови Сад 2021 пројекта Панела независних стручњака са препорукама за даље унапређење. Представници сва три пројекта Европске престонице културе за 2021. годину су позвани да поднесу анексе извештаја до марта 2018. године што је Фондација и учинила на бази препорука. У јуну 2018. године је организована посета известилаца Панела Сузане Жилич Фишер и Силвије Аман Новом Саду током које су представљене бројне активности, пројекти и партнери на реализацији пројекта Европске престонице културе. Фактички су на терену представљени резултати наведени у извештају. На бази извештаја из марта месеца и резултата посете у јуну, члан и известилац Панела, Силвија Аман упућује писмо о имплементацији препорука Панела.

Фондација Нови Сад 2021 наредни извештај о напретку поднела је у мају 2019. године, а други мониторинг панел реализован је 4. јуна у Темишвару након чега је Нови Сад добио позитивне коментаре за имплементацију пројекта Европске престонице културе у извештају независних стручњака Панела Европске комисије.

Фондација Нови Сад 2021 ће и у наредном периоду наставити успешну сарадњу са партнерима из Европске комисије у контексту правилне припреме пројекта Европске престонице културе и улагати максималне напоре да у најбољем интересу представи пројекат Нови Сад 2021, Град Нови Сад и Републику Србију у интернационалним оквирима, чинећи цео процес транспарентним и отвореним за ширу јавност и све грађане.

 

Извештаји

 

Други мониторинг извештај – оцена независних стручњака – јун 2019.

Писмо са препорукама Панелиста – јун 2018.

Извештај о раду (на енглеском)

Оцена Панела независних стручњака (на српском)

Оцена Панела независних стручњака (на енглеском)

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.